5 tipů, jak vybrat kvalitní fotovoltaiku

Datum 18.08.2022

Foto: Malina

Instalace fotovoltaiky je pro mnoho majitelů domů v dnešní době raketového růstu energií rozumnou finanční investicí. Při vyhodnocování nabídek různých realizačních společností je třeba vzít v úvahu mnoho faktorů – zařízení, které si pro svůj systém vyberete, možnosti financování a dodavatelská firma, kterou si vyberete, to vše má vliv na vaše úspory solární energie. Důležité je samozřejmě vybrat i spolehlivou firmu, která má s instalací velké zkušenosti. Pokud se i vy chystáte fotovoltaiku pořídit, máme pro vás pár dobrých rad před samotným rozhodnutím.

1. Pozor na zastínění střechy

Stíny mají na výkon fotovoltaiky obrovský vliv. Na jakou světovou stranu je orientována vaše střecha? Máte na střeše komíny nebo hromosvody? Stíní střechu nějaký strom? Stačí jen malá zastíněná plocha např. hromosvodem a výkon celého panelu je snížený. 

V takovém případě jsou vhodné monokrystalické panely s unikátní technologií half cell, kdy je panel rozdělen na několik částí. Jakmile je jedna část panelu zastíněna, ovlivní to výrobu pouze jedné části, zatímco ostatní vyrábí energii na maximum. Umožňuje to co nejefektivněji využít sluneční svit s minimálními omezeními. U velkého zastínění je vhodné využít technologii optimalizérů, které “překlenou” zastíněný panel.

2. Na střídači záleží, je nutné pořídit co nejlepší

Důležitou součástí fotovoltaické elektrárny je takzvaný střídač. Ten mění stejnosměrný proud přicházející z fotovoltaických panelů na střídavý, který využívají spotřebiče v domácnosti. Jeho kvalita má přímý dopad na dlouhodobé fungování celého systému a jeho životnost. 

Na střídači proto rozhodně nešetřete!

Je dobré si pořídit pokud možno ty nejlepší asymetrické střídače ve své kategorii. Jejich pořizovací hodnota je sice mírně vyšší, ale lidé mají jistotu, že kupují kvalitní výrobek, který jim vydrží a zaručí nejlepší využití solární energie. U levných střídačů může totiž docházet třeba k tomu, že sami spotřebovávají příliš velkou porci energie. Nekvalitní střídače špatně ovládají asymetrii a tím pádem zbytečně dokupujete další energii ze sítě. Hybridní střídače mají kromě baterie navíc možnost připojení externího zdroje, například dieselovou elektrocentrálu. Tato funkce není u střídačů běžná. 

Foto: Malina

3. Baterie jen s vysokou zárukou       

Pokud chcete uchovávat přebytky získané energie a neodprodávat je rovnou do sítě, musíte počítat také s nákupem baterie. Zajistíte si tím vlastní energii i v době, kdy slunce nesvítí a panely žádnou energii nevyrábí. Je důležité vybrat správnou kapacitu podle způsobu využívání elektrické energie v domácnosti.  Je také potřeba zvolit mezi vysokonapěťovou a nízkonapěťovou baterií. S tím vším se můžete už za měsíc velice detailně seznámit na elektrotechnické výstavě v Ostravě. Například energetická společnost Malina, která tam bude mít největší expozici, dodává nízkonapěťové bateriové lithiové systémy, u kterých je zaručena vyšší bezpečnost provozu a zároveň jsou odolnější vůči poruchám. Navíc na ně dává záruku 12 let, což je ještě více než známá automobilka Tesla! 

4. Propojení fotovoltaiky s tepelným čerpadlem 

Fotovoltaická elektrárna je pouze jednou z možností, jak získat a využít energii z obnovitelných zdrojů. Lidé velmi často volí její kombinaci s tepelným čerpadlem. O této variantě se také dozvíte více na výše zmiňované výstavě v ostravském Trojhalí Karolina. S propojením a nastavením vám tam poradí tak, abyste za energie ušetřili v budoucnu co možná nejvíce peněz!  

5. Co s vyrobenou energií? Spotřebujte ji 

Vaše fotovoltaická elektrárna bude vyrábět energii ve chvíli, kdy svítí slunce. V tento čas je ideální veškerou energii spotřebovat nebo naakumulovat, prodej do sítě distributora při současných cenách energií není příliš výhodný. Kvalitní fotovoltaické systémy dokáží podle nastaveného programu posílat přebytečnou energii do baterií, ohřívat topné nádrže nebo vytápět bazén. Při výběru systému je důležité porovnat nabízené možnosti a uživatelský komfort obsluhy. Fotovoltaický boom u domácích instalací je nyní obrovský, proto je také dobré se při výběru dodavatelské firmy soustředit především na ty, které mají dostatek prostředků k investicím do inovativních technologií, které umožní jednoduše a pohodlně vyrobenou energii využít.

Michal Kučera, technický ředitel Energetického Holdingu Malina

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář