Kvantový výzkum v laboratořích HRL

Datum 21.08.2022

Laboratoře HRL v kalifornském Malibu provádějí výzkum v oblasti kvantové informatiky, vysokorychlostní elektroniky, infračervených technologií, pokročilých materiálů, strojového učení, kybernetické bezpečnosti a dalších oblastech. Foto: HRL Laboratories

V roce 1960 předvedly výzkumné laboratoře HRL (Hughes Research Laboratories) první laser na světě a vyhrály tak celosvětový závod o novou technologii. O realizaci funkčního laseru usilovaly velké výzkumné společnosti po celá léta a jako první uspěl vědec Theodore Maiman, který sestrojil a zprovoznil laser využívající syntetický krystal rubínu. Byl to průlom, který se zrodil díky špičkovým možnostem laboratoře v oblasti fotoniky a materiálové vědy.

V posledním desetiletí výzkumná laboratoř se sídlem v Malibu – nyní pod názvem HRL Laboratories – využívá stejné možnosti v oblasti kvantové informatiky (QIS). QIS je sice jen jedním z odvětví výzkumu HRL, ale díky svému rozmanitému výzkumnému portfoliu může společnost využívat širokou škálu odborných znalostí pro rozvoj kvantového snímání, výpočetní techniky a komunikace. Na 700 zaměstnanců HRL pracuje v oblasti vysokorychlostní elektroniky, pokročilých obalů, infračervených technologií, pokročilých materiálů, strojového učení, informační vědy, kybernetické bezpečnosti a dalších oblastech.

HRL letos uzavřely spolu s dalšími korporacemi a startupy partnerství v rámci vývoje nových technik a nástrojů týkajících se hodnocení a srovnávání kvantových výpočetních algoritmů a aplikací. Cílem tohoto partnerství financované agenturou DARPA je docílení významného pokroku v oblasti kvantových technologií.

Richard Pappen
zdroj: HRL, UTS

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář