Čtyři astronauti ze čtyř zemí míří k Mezinárodní vesmírné stanici

Datum 26.08.2023

Foto: NASA

Čtyři astronauti – zástupci čtyř zemí a vesmírných agentur z celého světa – odstartovali na palubě rakety SpaceX k Mezinárodní vesmírné stanici a zahájili tak misi, která má trvat více než šest měsíců. Posádka letí na palubě modulu SpaceX Crew Dragon Endurance na misi nazvané Crew-7.

Kosmická loď dnes v 9.27 hodin středoevropského času (ve 3.27 místního času na Floridě) odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska NASA na Floridě. Posádka je mezinárodní. Čtyři astronauty na misi tvoří Jasmin Moghbeliová z NASA, která je velitelkou mise, dánský astronaut Andreas Mogensen zastupující Evropskou kosmickou agenturu, Satoši Furukawa z Japonské agentury pro výzkum vesmíru (JAXA) a ruský kosmonaut Konstantin Borisov z Roskosmosu.

Po dosažení oběžné dráhy se kapsle Crew Dragon oddělila od rakety Falcon 9 a zahájila samostatnou cestu po oběžné dráze. Vesmírná loď bude více než 24 hodin pečlivě manévrovat směrem k vesmírné stanici, která obíhá ve výšce 420 km nad povrchem Země.

Crew 7 bude provádět nový vědecký výzkum, který bude prospěšný lidstvu na Zemi a připraví se na výzkum člověka za nízkou oběžnou dráhou Země. Experimenty zahrnují sběr mikrobiálních vzorků z vnějšího povrchu vesmírné stanice, první studii reakce člověka na různě dlouhé vesmírné lety a výzkum fyziologických aspektů spánku astronautů. To jsou podle tiskové zprávy NASA jen některé z vědeckých experimentů a technologických demonstrací, které se uskuteční během jejich mise.

“Mezinárodní vesmírná stanice je neuvěřitelnou vědeckou a technologickou platformou, která vyžaduje lidi z celého světa, aby byla udržována a maximalizovala svůj přínos pro lidi na Zemi,” řekl Ken Bowersox, zástupce administrátora Ředitelství vesmírných operací v centrále NASA ve Washingtonu. “Je skvělé vidět, jak Crew-7 startuje se čtyřmi členy posádky zastupujícími čtyři země, kteří budou žít a pracovat na domově lidstva ve vesmíru a pokračovat tak v téměř 23 letech nepřetržité lidské přítomnosti na palubě této mikrogravitační laboratoře.”

Mise Crew-7 umožňuje NASA maximalizovat využití vesmírné stanice, na níž astronauti testují technologie, provádějí vědecké práce a rozvíjejí dovednosti potřebné pro provoz budoucích komerčních destinací na nízké oběžné dráze Země a pro výzkum vzdálenějších míst od Země. Výzkum prováděný na palubě vesmírné stanice přináší výhody lidem na Zemi a připravuje půdu pro budoucí dlouhodobé cesty na Měsíc prostřednictvím misí NASA Artemis.

Petr Svoboda
zdroj: NASA

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář