Odpad z vesmírné stanice vypuštěný v roce 2021 prorazil minulý měsíc střechu domu na Floridě

Datum 01.04.2024

Kus vesmírného odpadu, který prorazil střechu domu Alejandra Otera na Floridě. Foto: Alejandro Otero/X

Většina člověkem vytvořeného vesmírného odpadu dříve či později shoří při pádu na naší planetu v atmosféře. Větší a kompaktnější úlomky z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) však neshoří a dopadnou až na povrch naší planety. To se stalo minulý měsíc ve městě Naples na Floridě. Téměř dvoukilový předmět prorazil střechu domu Alejandra Otera, který se o snímky objemného válcovitého předmětu podělil na síti X (dříve Twitter).

Nejtěžší odpad vyvržený z orbitální stanice o celkové hmotnosti 2,9 tuny vstoupil minulý měsíc do naší atmosféry a právě část z tohoto objemu prorazila střechu domu na Floridě. Předpokládalo se, že většina trosek při návratu do atmosféry samovolně shoří, ale některé mohou uniknout a spadnout až na povrch naší planety. Kde přesně některé části ISS dopadnou, nebylo původně správně odhadnuto.

Mezinárodní vesmírná stanice 11. března 2021 odhazuje 2,9tunovou paletu s použitými bateriemi. Tuto fotografii zveřejnil na Twitteru astronaut NASA Mike Hopkins. Foto: NASA/Mike Hopkins

A odkud pochází tento vesmírný odpad? V roce 2020 dorazila k Mezinárodní vesmírné stanici japonská zásobovací loď. Přivezla s sebou paletu s vybavením, které mělo astronautům pomoci vyměnit staré nikl-vodíkové baterie za nové lithium-iontové. V roce 2021 pak pozemní kontrola paletu vypustila a ta se vydala na dlouhou cestu zpět na Zemi. Paleta po dobu tří let obíhala kolem Země, než 8. března 2024 opět vstoupila do zemské atmosféry.

Podle Jonathana McDowella z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics na zemský povrch dopadlo asi 1/2 tuny úlomků. Zbytek shořel v atmosféře. V každém případě se jedná o vesmírný odpad vypuštěný z Mezinárodní vesmírné stanice v roce 2021.

Petr Dvořák
zdroj: účet na síti X, Earth Sky

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Mezinárodní vesmírná stanice odhazuje 2,9tunovou paletu s použitými bateriemi.
    “…shoří při pádu na naší planetu v atmosféře.”

    no vida a pak kam s těmi použitýmy bateriemi až v dnešních elektromobilech za deset let doslouží…

Napsat komentář