První létající člun na světě SeaBubble debutuje v Cannes

Datum 15.09.2022

Foto: Sea Bubbles

Už na konci roku 2016 jsme psali o elegantním elektrickém Bubble Taxi, pětimístném uzavřeném hydroplánu, který vytvořil francouzský výrobce SeaBubbles. Společnost nyní předvedla větší a daleko rychlejší model, nazvaný jednoduše SeaBubble.

SeaBubbles je francouzský startup, který nabízí alternativní řešení mobility na vodě v podobě hybridních elektrických člunů různých velikostí a výkonů. SeaBubble je větší a rychlejší sourozenec původního Bubble Taxi a byl právě představen na veletrhu jachet v Cannes. Jedná se o “létající člun”, jehož malosériová výroba se nyní rozbíhá ve Francii, přičemž SeaBubbles uvádí, že doufá, že již v příštím roce zahájí pilotní program na alpských jezerech.

SeaBubble čerpá inspiraci z lodního, automobilového a leteckého průmyslu a dostojí svému názvu, i když není zrovna určen pro použití na otevřeném moři. Vodní plavidlo ve tvaru lusku o rozměrech 8 × 3,5 metru se sokolími křídly a s kapacitou osmi až dvanácti sedadel v závislosti na konfiguraci, které může “létat” nad vodní hladinou.

Motto společnosti zní “Nulové vlny, nulový hluk, nulové emise”, což je neuvěřitelně obtížný úkol. I když se SeaBubble preztentuje jako létající člun, ve skutečnosti nelétá, ale dokáže se pohybovat velkou rychlostí nad vodní hladinou, což snižuje tření a zlepšuje výkon a účinnost a nevytváří žádné vlny.

SeaBubble je podle oficiálního popisu “nabitý technologiemi”, jako třeba gyroskopickými a výškovými senzory, které měří úhly náklonu a neustále automaticky stabilizují loď. Co se týče pohonu, SeaBubble je poháněna dvěma motory o výkonu 45 kW a s hybridním systémem zahrnující vodíkové palivové články a lithium-iontovou baterii.

Foto: SeaBubbles

Vodní taxi bude schopno plout jako běžný člun rychlostí pod 19 km/h, a jakmile dosáhne této rychlosti, dosáhne i vztlaku. Při jízdě ve výšce 60 cm nad hladinou může plout rychlostí od 33 km/h až po 40 km/h. Doplnění paliva na vodíkové stanici trvá 4 minuty a vystačí na 2,5 hodiny autonomie nebo ekvivalent 50 námořních mil (92,6 km) při cestovní rychlosti, uvádí SeaBubbles.

Milan Matějíček
zdroj: New Atlas

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Všechny technologie jsou krásné, když bezchybně fungují. Proto mám rád klasiku, kde je zastoupen lidský faktor, který v případě nouze zasahuje, než když selže umělá inteligence a člověk je vydán napospas.

Napsat komentář