Orion posílá úžasné snímky Měsíce ve vysokém rozlišení

Datum 10.12.2022

Orion proletěl Měsíc do vzdálenosti 130 km od povrchu Měsíce. Foto: NASA

Kosmická loď Orion společnosti NASA, která odstartovala 16. listopadu, je na cestě domů. Sonda Artemis I uskutečnila tento týden poslední průlet kolem Měsíce a 11. prosince se vrací zpět k Zemi, s místem dopadu do Tichého oceánu.

Při tomto průletu NASA sdílela dosud nejpůsobivější snímky z mise, které ukazují povrch Měsíce v celé jeho kráse. Snímky ve vysokém rozlišení byly pořízené upravenou kamerou GoPro Hero 4.

Tyto pohledy na povrch Měsíce zachytily kamery umístěné na modulu kosmické lodi Orion. Ve 20. letový den mise Artemis I uskutečnila sonda poslední přiblížení k Měsíci. Foto: NASA

Orion pořídil řadu snímků Měsíce při svém prvním průletu, než se dostal na vzdálenou retrográdní oběžnou dráhu, kde dosáhl rekordu vzdálenosti pro kosmickou loď s lidskou posádkou. Tyto snímky byly většinou dosti zrnité a neposkytovaly takovou nádheru ve vysokém rozlišení, v jakou mnozí doufali.

Je to pravděpodobně proto, že tyto snímky byly pořízeny optickou navigační kamerou Orionu umístěnou na přední části kosmické lodi. Orion je vybaven celkem 16 kamerami, přičemž na špičce každé ze čtyř solárních baterií připomínajících křídla je namontována upravená kamera GoPro Hero 4.

Orion 11. prosince přistane v Tichém oceánu. Foto: NASA

Nyní však přišel okamžik, na který lidé čekali, protože nejnovější snímky NASA poskytují neuvěřitelné detaily, včetně detailního pohledu na odvrácenou stranu Měsíce. Mise Artemis I zahajuje program NASA Artemis, jehož konečným cílem je přistát s lidmi zpět na povrchu Měsíce a zajistit trvalou lidskou přítomnost na Měsíci, která bude sloužit jako odrazový můstek pro mise s posádkou na Mars a dále. Artemis I je testovací mise, která NASA umožňuje shromáždit obrovské množství cenných dat před nadcházejícími misemi Artemis s posádkou.

Richard Pappen
zdroj: NASA

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

Napsat komentář