Osvětlení za korunu ušetřilo obcím 78 % elektřiny, největší zájem měli starostové z Bruntálska

Datum 23.01.2023

Foto: Vladislav Sobol

Projekt Osvětlení za korunu, který umožňuje obcím modernizovat veřejné osvětlení bez zatížení obecní kasy, ušetřil za půldruhého roku od svého startu obcím v průměru 78 % elektrické energie. Největší zájem o něj měli na Bruntálsku (6 obcí), Jesenicku, Plzeňsku, Chrudimsku a Kutnohorsku. Zájem o Osvětlení za korunu, které dodává společnost ČEZ Energetické služby, dceřiná firma ČEZ ESCO, trvá i v letošním roce.

Energetici vyměnili v 38 obcích celkem 6034 svítidel, jejichž souhrnná spotřeba se snížila z 2189 MWh na 481 MWh, tedy o 78 procent. Nápad energetiků se stal hitem hlavně v menších obcích, kde starostové vzhledem k současné ekonomické situaci obrací každou korunu dvakrát. Díky nulovým pořizovacím nákladům mohou investovat do jiných potřebných věcí a zároveň ušetří na provozních nákladech.

Obce si svítidla nekupují, ale pronajímají. ČEZ Energetické služby hradí všechny náklady na rekonstrukci osvětlení z úspor, které přináší výměna starého drahého systému za nový, moderní a úsporný. „Po pěti až deseti letech pronájmu, kdy se staráme také o servis svítidel, přejde osvětlení do majetku obcí a ty pak budou samy profitovat z nižší spotřeby,“ říká generální ředitel společnosti ČEZ Energetické služby Rostislav Díža. Životnost dodávaných svítidel je 80-100 tisíc hodin, což je při běžném provozu osvětlovací soustavy 20-25 let.

Zajímavá je také technická stránka investice. Ve většině malých obcí dosluhují výbojková svítidla se sodíkovými zdroji, které jsou nákladná na provoz, osvětlují celé okolí a zároveň mají nižší účinnost a zkreslují barvy. Naopak moderní LED svítidla, která energetici instalují, svítí přímo jen tam, kde je to potřeba, a navíc se intenzita jejich svícení dá regulovat, například v noci v době nižší intenzity dopravy, až na 50 procent původního příkonu, což opět snižuje náklady. „V některých obcích, které si nové veřejné osvětlení pořídily, klesla spotřeba elektrické energie dokonce více než o 80 procent, a to bez nutnosti počáteční investice,“ upřesňuje Rostislav Díža.

„Veřejné osvětlení v naší obci bylo opravdu zastaralé, proto věříme, že nový systém přinese své ovoce. Ušetřené finance chceme vložit například do vytvoření sociálního zařízení pro zaměstnance veřejně prospěšných prací nebo do vybudování knihovny, která vznikne v bývalé hasičské zbrojnici,“ upřesnila Božena Klesnilová, místostarostka Bílčic, obce mezi přehradami Kružberk a Slezská Harta, která má přibližně 230 obyvatel.

Vladislav Sobol

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář