Japonci přijali zákon umožňující provozovat jaderné reaktory déle než 60 let

Datum 31.05.2023

Foto: Johannes Plenio, Pexels

Japonsko dnes přijalo zákon, který umožňuje provozovat jaderné reaktory déle než 60 let. Záměrem zákona je “vytvořit systém dodávek elektřiny, který povede k dosažení bezuhlíkové společnosti”, uvedl mluvčí parlamentu pro agenturu AFP.

Portál Japan Today uvedl, že podle nových pravidel sice zůstává časový limit technicky 60 let, ale jsou povoleny výjimky pro reaktory, které musely přerušit provoz z “nepředvídatelných” důvodům, což můžou být změny bezpečnostních směrnic nebo předběžné soudní příkazy.

Nová pravidla umožňují provozovatelům při výpočtu celkového počtu let provozu vyloučit období odstávky. Provozovatelé však k této výjimce potřebují souhlas japonského dozoru nad jadernou bezpečností a zákon také obsahuje opatření, která mají posílit bezpečnostní kontroly stárnoucích reaktorů.

Tento krok přichází v době, kdy se japonská vláda snaží oživit jaderné odvětví, které bylo vyřazeno z provozu po havárii ve Fukušimě v roce 2011 způsobené smrtící vlnou tsunami. Většina japonských jaderných reaktorů je dnes podle portálu Japan Today stále mimo provoz, ale celosvětová energetická krize znovu otevřela debatu na toto téma a průzkumy veřejného mínění ukazují, že názory veřejnosti na jadernou energii se zmírňují.

Petr Svoboda
zdroj: Japan Today

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář