Společnost Intel je připravena dodávat svůj 12qubitový kvantový procesor

Datum 25.06.2023

Kvantový procesor Tunnel Falls od společnosti Intel. Foto: Intel

Výrobce čipů Intel předběhl své konkurenty a pro technologický svět vyvinul dvanáctiqubitový kvantový procesor. Ten je nyní připraven k dodávkám svým zákazníkům. Společnost Intel se v posledních měsících ocitla pod tlakem, protože firmy zabývající se umělou inteligencí (AI) dávají přednost společnosti Nvidia nebo se rozhodly pro své chystané produkty využít jiné architektury čipů místo toho aby využívaly čipy od Intelu.

Tunnel Falls – takto jsou pojmenovány nové kvantové čipy od společnosti Intel, podobně jako její další procesory pojmenované podle vodních ploch. Mimochodem Tunnel Fals leží v americkém státě Oregon. Na rozdíl od svých konkurentů pracuje Intel na vytvoření qubitů na bázi křemíku. Podle názoru společnosti mu to v budoucnu pomůže výrazně usnadnit přechod od klasického čipu ke kvantovému čipu.

Společnost Intel doufá, že tím, že bude své kvantové procesory dodávat do výzkumných laboratoří, získá další výzkumné kapacity, které budou pracovat na tom, co je potřeba k tomu, aby její kvantové procesory fungovaly pro všechny.

V současné době potřebuje procesor chladicí systém ke snížení teploty v těsné blízkosti absolutní nuly stupňů Kelvinů, než může začít pracovat. Spolupráce společnosti Intel s výzkumnými laboratořemi hledá řešení těchto reálných problémů kvantových počítačů.

Společnost se sídlem v kalifornské Santa Claře také pracuje na své značce, aby zůstala viditelná uprostřed obrovské řady výrobců čipů, kteří se v průběhu let objevili. Nedávno se Intel rozhodl, že v názvu svých procesorů vypustí písmeno “i” a v budoucnu je bude nazývat jednoduše Core3/5/7/9.

Děje se tak proto, aby se lidem ztížilo zkracování názvu procesoru, sdělilo vedení společnosti serveru The Verge. Místo toho se budou označovat jako procesory Core 3 nebo Core 5, což Intelu umožní odlišit její nejnovější vlajkové čipy, které ponesou i označení Ultra. Intel tak jistě trochu zkomplikoval život těm, kteří chtějí vědět, jakou generaci procesoru vlastně kupují. Uživatelé budou muset pátrat, zda kupují zařízení s nejnovějšími čipy, nebo s těmi staršími.

Petr Svoboda
zdroj: Ars Technika

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář