Nejnovější superpočítač má výpočetní výkon čtyř exaflopů

Datum 21.07.2023

Foto: rawpixel.com, Freepik

Obrovský skok ve výpočetním výkonu si může na své konto připsat technologický holding G42 se sídlem v Abú Zabí. Jeho nejrychlejší superpočítač na světě Condor Galaxy-1 (CG-1) má 54 milionů jader a výpočetní výkon 4 exaflops. Ačkoliv má společnost své sídlo ve druhém nejlidnatějším městě Spojených arabských emirátů, superpočítač se nachází v kalifornské Santa Claře a bude jej provozovat americká společnost Cerebras, která se zabývá umělou inteligencí.

Počítač CG-1 spojuje 64 systémů Cerebras CS-2 do jednoho snadno použitelného superpočítače pro umělou inteligenci s tréninkovou kapacitou 4 exaFLOPs. Společnosti Cerebras a G42 nabízejí CG-1 jako cloudovou službu, která zákazníkům umožňuje využívat výkon superpočítače AI, aniž by museli spravovat nebo distribuovat modely přes fyzické systémy.

Rendering superpočítače Condor Galaxy 1 AI s 54 miliony jader v 64 uzlech CS-2, podporovaných více než 72 tisíci jádry AMD EPYC™, což představuje celkem 4 exaFLOPs výpočetního výkonu. Foto: Rebecca Lewington / Cerebras Systems

Vzhledem k tomu, že technologie umělé inteligence (AI) se dostává do popředí zájmu, existuje silná poptávka po superpočítačích, které by firmám pomohly trénovat jejich vlastní modely. Společnosti jako Microsoft nabídly, že vybudují extrémně drahou infrastrukturu a pronajmou ji firmám, aby na nich pracovaly.

Společnost G42 se sídlem v Abú Zabí je holdingovou skupinou v oblasti technologií a jejím cílem je vytvářet infrastrukturu pro futuristický svět. Na realizaci své vize spolupracuje se státy i korporacemi a buduje systém superpočítačů Condor Galaxy, který má pomoci řešit největší problémy, jimž dnes lidstvo čelí.

CG-1 je prvním případem, kdy společnost Cerebras spolupracuje nejen na vybudování specializovaného superpočítače s umělou inteligencí, ale také na jeho správě a provozu. CG-1 je navržen tak, aby umožnil společnosti G42 a jejím cloudovým zákazníkům rychle a snadno trénovat rozsáhlé, přelomové modely, a tím urychlit inovace. Strategické partnerství společností Cerebras a G42 již pokročilo v oblasti nejmodernějších modelů AI v arabském dvojjazyčném chatu, zdravotnictví a klimatických studiích.

Zdroj: Bloomberg Technology

“CG-1 s výpočetním výkonem 4 exaFLOPs dramaticky zkracuje časové lhůty pro trénink umělé inteligence a zároveň eliminuje problémy spojené s distribuovanými výpočty,” řekl Andrew Feldman, šéf společnosti Cerebras Systems. “Mnoho cloudových společností oznámilo masivní clustery GPU, jejichž vybudování stojí miliardy dolarů, ale jejichž využití je velmi obtížné. Distribuce jediného modelu na tisíce malých GPU zabere měsíce času desítkám lidí se vzácnými odbornými znalostmi. CG-1 tento problém odstraňuje. Nastavení generativního modelu umělé inteligence trvá minuty, nikoli měsíce, a zvládne ho jediný člověk. CG-1 je prvním ze tří superpočítačů AI s výkonem 4 exaFLOP, které budou nasazeny ve celých Spojených státech. V příštím roce plánujeme společně s G42 toto nasazení rozšířit a postavit ohromujících 36 exaFLOP efektivních, účelově vytvořených výpočtů AI.”

Trénování velkých modelů vyžaduje obrovské množství výpočetní techniky, rozsáhlé soubory dat a specializované odborné znalosti v oblasti AI. Partnerství mezi společnostmi G42 a Cerebras splňuje všechny tři tyto prvky. Díky superpočítačové síti Condor Galaxy obě společnosti umožňí jednoduchý a snadný přístup ke špičkovým výpočetním zdrojům AI v oboru. Práce společnosti G42 s různými soubory dat z oblasti zdravotnictví, energetiky a klimatických studií umožní uživatelům systémů trénovat nové špičkové základní modely. Navíc, společnosti Cerebras a G42 spojují tým hardwarových inženýrů, datových inženýrů, vědců zabývajících se umělou inteligencí a odborníků z oboru, aby poskytly kompletní nabídku služeb v oblasti umělé inteligence pro řešení problémů zákazníků. Tato kombinace přinese podle zástupců obou firem, převratné výsledky a vyšší dynamiku stovkám projektů AI po celém světě.

Petr Svoboda
zdroj: PR Newswire

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář