Nové hasičské bambivaky uhasí s Black Hawkem a vodou z Dlouhých strání požár v Jeseníkách

Datum 29.07.2023

Foto: Vladislav Sobol

Dolní nádrž přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně je ideální pro plnění bambivaků v případě hašení požáru v Jeseníkách z vrtulníku. Podle mluvčího ČEZ Vladislava Sobola se na tom shodli účastníci cvičení, při kterém hasiči testovali bambivaky o objemu 3000 litrů, jež mají letos poprvé k dispozici.

Vrtulník Sikorsky UH60A Black Hawk, který mají hasiči pro likvidaci požárů ze vzduchu nasmlouvaný u firmy HELI COMPANY, nabral vodu z dolní nádrže několikrát za sebou, aby si piloti otestovali pohyb v horské soutěsce a zvolili nejvhodnější pozici.

„Vyzkoušeli jsme, že bambivak se dá naplnit i z horní nádrže. Ale ta dolní je pro naše potřeby vhodnější, protože je v ní stále dost vysoká hladina a především jsou tady lepší povětrnostní podmínky než nahoře, kde často hodně fouká,“ řekl ředitel šumperských hasičů Karel Ondruch.

Akce se zúčastnili velitelé a další hasiči z územních odborů Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje i z jižní Moravy, kteří mohou v případě potřeby využívat vrtulník s velkým bambivakem, připravený v pohotovosti na základně v Přerově. Součinnost jim zajistili energetici z Dlouhých strání i hasiči ČEZ.

„Naše spolupráce je dlouhodobě je výborné úrovni, proto jsem rád, že nádrž Dlouhých strání v testu obstála a že se na ni můžou hasiči při řešení mimořádných situací spolehnout,“ dodal velitel Hasičského záchranného sboru ČEZ Zdeněk Kustl.

Vladislav Sobol

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář