Lockheed Martin svůj již tak silný laser HELSI o výkonu 300 kW zesílí na 500 kW

Datum 12.08.2023

Koncepční render laseru třídy 500 kW společnosti Lockheed Martin. Foto: Lockheed Martin.

Novým laserem s výkonem 500 kW, který překoná stávající třídu 300 kW se pochlubila společnost Lockheed Martin. Tento laser bude v americké obraně tvořit druhou fázi programu High Energy Laser Scaling Initiative (HELSI).

Cílem tohoto programu je chránit nepohyblivá a částečně nepohyblivá místa před útoky raket, dělostřelectva, minometů a bezpilotních leteckých systémů. Program zahrne technologii vysokoenergetického laseru do současných obranných systémů, což umožní rychlé a přesné zaměření potenciálních hrozeb. Díky výkonným laserům se zvýší bojové schopnosti amerických ozbrojených sil. Americká armáda hodlá do roku 2024 nasadit až čtyři funkční prototypy IFPC-HEL třídy 300 kW v taktických vojenských vozidlech.

Ve druhé fázi projektu HELSI půjde o zvýšení výkonu laseru při zachování výjimečné kvality paprsku a maximalizování účinnosti, při zachování kompaktnosti, hmotnosti a objemu kontinuálních laserových zdrojů s vysokou energií. Úspěšné prokázání této schopnosti sníží riziko ministerstva obrany při pořizování a nasazování vysoce výkonných laserových zbraňových systémů ve všech šesti složkách americké armády.

“500kW laser bude zahrnovat naše úspěchy z 300kW systému a zkušenosti získané ze starších programů, abychom dále prokázali schopnost obrany proti řadě hrozeb,” řekl Rick Cordaro, viceprezident divize Mission Systems & Weapons společnosti Lockheed Martin.

Podle vyjádření společnosti bude laser o síle 500 kW takticky konfigurován, bude využívat osvědčenou kombinovanou architekturu spektrálního svazku společnosti Lockheed Martin pro podporu vojenských platforem a bude zahrnovat standardy modulárního otevřeného systémového přístupu ministerstva obrany, aby byla zajištěna interoperabilita systémů a integrace pro více misí.

Petr Svoboda
zdroj: tisková zpráva Lockheed Martin

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář