Lockheed Martin postaví kosmickou loď s jaderným pohonem

Datum 20.08.2023

Agentura DARPA vybrala společnost Lockheed Martin pro vývoj demonstrační kosmické lodi s jaderným pohonem. Foto: Lockheed Martin

Americké ministerstvo obrany a NASA vybraly společnost Lockheed Martin Corp., aby v rámci programu nazvaného DRACO navrhla a vyvinula první jaderný tepelný raketový motor, který bude testován ve vesmíru.

Na základě smlouvy s americkou federální organizací pro výzkum a vývoj známou jako DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) společnost Lockheed Martin navrhne a postaví jaderný motor spolu s experimentální kosmickou lodí nazvanou X-NTRV. Cílem bude vypuštění kosmické lodi s jaderným motorem v roce 2027.

Současné motory na chemické bázi jsou již dlouho standardem pro lety do vesmíru, ale aby se lidé mohli vydat na Mars, budou potřebovat mnohem výkonnější a účinnější pohon. Jaderné tepelné motory (NTP – Nuclear Thermal Propulsion) nabízejí stejně vysoký tah jako konvenční motory na chemický pohon s dvakrát až pětkrát vyšší účinností, což znamená, že kosmická loď může cestovat rychleji a dále a může výrazně snížit potřebu pohonných látek.

“Tyto výkonnější a účinnější jaderné tepelné pohonné systémy mohou zajistit kratší dobu přepravy mezi cíli. Zkrácení doby průletu je pro lidské mise na Mars zásadní, aby se omezilo vystavení posádky radiaci,” řekl Kirk Shireman, viceprezident pro lunární průzkumné kampaně ve společnosti Lockheed Martin Space. “Jedná se o špičkovou technologii, kterou lze využít k dopravě lidí a materiálů na Měsíc.

Systém NTP využívá jaderný reaktor k rychlému zahřátí vodíkové pohonné hmoty na velmi vysokou teplotu a poté tento plyn vhání do trysky motoru, aby vytvořil silný tah. Štěpný reaktor bude využívat speciální nízko obohacený uran s vysokým obsahem uranu (HALEU) k přeměně kryogenního vodíku na extrémně horký plyn pod tlakem. Reaktor bude zapnut až poté, co se kosmická loď dostane na jadernou dráhu, což činí systém NTP velmi bezpečným.

Společnost Lockheed Martin spolupracuje se společností BWX Technologies na vývoji jaderného reaktoru a výrobě paliva HALEU. Ta hodlá postavit reaktor a výrobu tohoto paliva v závodech v Lynchburgu ve Virginii. Mimochodem je to totéž město, kde sídlí světoznámá destilérka Jack Daniels.

Petr Svoboda
zdroj: tisková zpráva Lockheed Martin

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář