Japonsko navzdory obavám vypustí vyčištěnou radioaktivní vodu z elektrárny Fukušima

Datum 22.08.2023

Foto: Syuichi Shiina, Unsplash

Japonsko hodlá pokračovat ve vypouštění více než milionu tun vody z Fukušimy. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na japonská média. Japonsko začne už 24. srpna vypouštět do oceánu vyčištěnou radioaktivní odpadní vodu ze zničené jaderné elektrárny Fukušima Daiči, uvedla dnes tamní vláda.

Plán, který japonská vláda schválila před dvěma lety jako klíčový pro vyřazení elektrárny provozované společností Tokyo Electric Power Company z provozu, čelil také kritice místních rybářských skupin, které se obávají poškození své pověsti a ohrožení svého živobytí.

Premiér Fumio Kišida to oznámil po zasedání svého kabinetu s tím, že vypouštění začne ve čtvrtek, pokud to počasí a podmínky v oceánu dovolí. Mezinárodní agentura pro atomovou energii v červenci uvedla, že vládní plán splňuje bezpečnostní standardy agentury, a prohlásila, že vypouštění upravené vody pravděpodobně nepředstavuje vážné ohrožení zdraví lidí.

Někteří vědci však vyjádřili pochybnosti o tom, zda japonská vláda a společnost Tokyo Electric Power, která elektrárnu provozovala, dostatečně informovaly o tom, jaký radioaktivní materiál může v zadržovacích nádržích zůstat.

Čínská vláda, která se proti plánu ostře postavila, v úterý varovala, že přijme “všechna nezbytná opatření” k ochraně mořského prostředí, bezpečnosti potravin a veřejného zdraví. S vypouštěním nesouhlasí ani velká část jihokorejské veřejnosti, stejně jako rybářské skupiny a další obyvatelé Japonska.

První dávka vypouštěné vody ve čtvrtek bude podle elektrárenské společnosti činit 7 800 metrů krychlových. Tato voda bude obsahovat asi 190 becquerelů tritia na litr vody, což je pod limitem Světové zdravotnické organizace pro pitnou vodu, který činí 10 000 becquerelů na litr. Tritium, izotop vodíku, se z vody odděluje obtížně. Upravená voda má však být před vypuštěním do Tichého oceánu zředěna tak, aby obsah tritia byl výrazně nižší než mezinárodně schválené hodnoty.

Japonsko uvedlo, že vypouštění vody je bezpečné. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), dozorčí orgán OSN pro jadernou energetiku, dala v červenci plánu zelenou s tím, že splňuje mezinárodní normy a že jeho dopad na lidi a životní prostředí je “zanedbatelný”. Tomu věří i nadpoloviční většina Japonců – v průzkumu, který o víkendu provedla japonská televizní stanice FNN, se 56 % respondentů vyslovilo pro vypuštění vody, zatímco 37 % bylo proti.

Petr Svoboda
Zdroj: Reuters

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář