Havajský ostrov Maui žaluje elektrárenskou společnost za škody způsobené katastrofálními požáry

Datum 27.08.2023

Lahaina, Maui. Foto: Carrie Aurat Graham, Pexels

Ostrov Maui žaluje společnost Hawaiian Electric Co. za to, že její nedbalost vedla k největšímu požáru v USA za posledních 100 let. Ostrov utrpěl při požárech v historickém městě Lahaina škody v odhadované výši 5,5 miliardy dolarů – a tvrdí, že smrtelné katastrofě bylo možné předejít.

Občanskoprávní žaloba podaná ve čtvrtek požaduje soudní proces s porotou. Je namířena proti společnosti Hawaiian Electric neboli HECO a několika spřízněným společnostem a požaduje “trestní a exemplární odškodnění” a náhradu nákladů a ušlých příjmů z požárů. Ta však obvinění odmítá. HECO je veřejně obchodovaná společnost, která má na Havaji 95 % zákazníků elektřiny. Portál HawaiiNewsNow dokonce naznačuje, že tato žaloba může znamenat pro společnost Hawaiian Electric Co. bankrot.

Přesnou příčinu požárů na Maui vyšetřují federální úřady. Silný vítr, který požár způsobil, však zničil desítky sloupů a vedení společnosti Hawaiian Electric. Na videozáznamech zveřejněných na sociálních sítích se objevilo, že elektrické vedení způsobilo požár, a odborníci uvedli, že se domnívají, že elektrické vedení bylo pravděpodobně hlavním faktorem.

Společnost je obviňována, že řádně neudržovala elektrický systém a rozvodnou síť a že 7. srpna nevypnula svá elektrická zařízení navzdory varování americké Národní meteorologické služby. Energetická společnost měla mít podle žaloby plán na odpojení elektrické energie, když se podmínky stanou nebezpečnými, což je běžné i na západě Spojených států, kde jsou velké požáry časté.

Lidé, kteří přežili požár v Lahaině, také uvedli, že je zpomalily stržené sloupy a dráty, když se snažili utéct před tím, co se stalo smrtelnou pohromou, a tvrdili, že jim cestu do bezpečí znemožňovaly nákladní vozy energetických služeb na silnicích.

Požáry ve městech Lahaina a Kula si vyžádaly více než sto obětí a spálily více než 1.200 hektarů a zničily více než 2 200 staveb, čímž způsobily škody v odhadované výši nejméně 5,5 miliardy dolarů.

Tento případ však není prvním, co byla energetická společnost v posledních letech obviněna z údajného podílu na velkém požáru. V Kalifornii dosáhla společnost Pacific Gas and Electric (PG&E) vyrovnání v hodnotě 25,5 miliardy dolarů, včetně 1 miliardy dolarů v rámci vyrovnání s městy a okresy a 11 miliard dolarů v rámci vyrovnání s pojišťovnami, poté, co se společnost přiznala ke své roli při smrtícím požáru Camp Fire v roce 2018. PG&E známe z filmu Erin Brockovich natočeném podle skutečných událostí, kdy hlavní hrdinka dokázala vyhrát soudní spor s touto energetickou společností, která musela více než 600 poškozeným vyplatit nejvyšší odškodnění v dějinách Spojených států.

Petr Svoboda
zdroj: Hawaii News Now, Maui Now

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář