Mějte spotřebu energií pod kontrolou díky chytré domácnosti

Datum 14.09.2023

Foto: White Press

Jak snížit spotřebu energií s chytrou domácností? Inspirujte se v ČEZ Akademii

Stále více lidí si do domácnosti pořizuje centrální řídicí systém. Důvodů je hned několik, ale v první řadě se jedná o pohodlné a energeticky úsporné řešení. Správně nastavená chytrá domácnost vám může ušetřit nemalé peníze. Zajímá vás, jak snížit spotřebu energií u vás doma? Skupina ČEZ pro vás připravila ČEZ Akademii. Jedná se o unikátní projekt, ve kterém najdete videa s odborníky i praktické články, díky kterým budete mít spotřebu energií pod kontrolou. 

Výhody chytré domácnosti

Určitě jste již zažili situaci, kdy jste při odchodu do práce zapomněli zhasnout světlo nebo při odjezdu na dovolenou ztlumit topení, obvykle si však nemůžete dovolit vrátit se zpět a zařízení vypnout. Proto je chytrá domácnost skvělou volbou – umožňuje dělat spoustu věcí na dálku. Používáním systému smart home můžete dosáhnout nižších účtů za vytápění a elektřinu, a to až o 30 %. Inteligentní systém spolupracující s pohybovými senzory dokáže zhasnout světlo pokaždé, když zjistí, že v místnosti nikdo není. Vždy po otevření okna nebo terasových dveří se automaticky vypne klimatizace či větrák. Ekonomickým řešením je využití funkce pasivního chlazení (automatické zastínění oken v létě v závislosti na poloze slunce). Dobrým způsobem, jak ušetřit, je také výroba vlastní elektřiny pomocí fotovoltaické elektrárny na střeše. 

Buďte soběstačnější díky fotovoltaice a tepelnému čerpadlu 

Kombinace tepelného čerpadla a fotovoltaiky představuje komplexní řešení, které využijete celý rok. Během slunečných dnů pokryjete většinu spotřeby domácnosti vlastní elektřinou, kterou vám vyrobí solární panely. Během topné sezóny vám přinese úsporné řešení tepelné čerpadlo. Tato kombinace vám tak zajistí částečnou energetickou soběstačnost a v konečném důsledku ušetříte za energie až 70 % nákladů.

Fotovoltaika i tepelné čerpadlo spolu budou komunikovat prostřednictvím chytrého řídicího systému. Obě zařízení si předávají aktuální informace a využívají předpověď počasí. Chytrý systém navrhne optimální spotřebu energie a sám rozhodne, kdy je potřeba v domácnosti přitopit či ji naopak ochladit.

Vše je na dosah ruky

Nejlepší věcí na chytré domácnosti je to, že svůj domov můžete kontrolovat odkudkoli. V dnešní době je totiž standardem mít vše přístupné rovnou z telefonu. Přehledně si tak zobrazíte například teplotu v ložnici, rozsvítíte na zahradě nebo při vjezdu otevřete bránu jednoduchým poklepáním na displej svého mobilu. Zkrátka smart život!

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář