Byla spuštěna výroba zeleného vodíku v největším zařízení v Severní Americe s kapacitou tři tuny denně

Datum 03.11.2023

Solární fotovoltaický závod na výrobu vodíku SoHyCal. Foto: H2B2

Výroba zeleného vodíku v největším fungujícím zařízení v Severní Americe s názvem SoHyCal, které je poháněno výhradně obnovitelnou energií, byla nyní zahájena. Zařízení společnosti H2B2 se nachází v kalifornském Fresnu a může se pyšnit výrobou vodíku ze 100% obnovitelných zdrojů s technologií elektrolýzy s protonově výměnnou membránou (PEM) má jmenovitou kapacitu až tři tuny denně. Závod funguje kompletně s využitím obnovitelné energie z fotovoltaické elektrárny.

I když se v počáteční fázi počítá jen s výrobou jedné tuny zeleného vodíku denně, v té další fázi, která bude už v první polovině roku 2024 počítá SoHyCal s výrobou až tří tun zeleného vodíku denně z fotovoltaických článků. Podle firmy může tato kapacita pohánět až 210 000 automobilů nebo 30 000 městských autobusů ročně.

V oblasti dopravy může technologie vodíkových palivových článků poskytnout alternativu, která nabízí nulové emise při zachování dojezdu a doby tankování srovnatelné s konvenčními vozidly. Pro průmyslové využití může výroba energie s využitím vodíku zajistit nákladově efektivní výrobu na místě a zvýšit tak dostupnost. Pomáhá také splnit kritické požadavky na čistotu vodíku a přísné ekologické předpisy.

“V rámci snahy o ekologičtější přechod k energetice představuje SoHyCal základní kámen kalifornského závazku vyvíjet a podporovat čisté a udržitelné technologie vodíkových paliv. Projekt je připraven významně přispět k prudce rostoucí poptávce po vodíku, zejména pro dopravu a k potřebám snižování emisí a dekarbonizaci v oblasti mobility,” uvedl v prohlášení Pedro Pajares, generální ředitel společnosti H2B2 USA.

Obnovitelné zdroje energie jsou nyní cenově konkurenceschopné s tradičními zdroji energie. Vodík vyráběný elektrolýzou má právě v jižních zemích, jako je Kalifornie obrovský potenciál. Kromě toho zvyšuje energetickou bezpečnost zemí závislých na dovozu zemního plynu, chrání před výkyvy cen zemního plynu.

Petr Svoboda
zdroj: Accesswire

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář