Telefon vám nyní může s 98% jistotou říct jak moc jste opilí

Datum 10.11.2023

Foto: wavebreakmedia

Vědci ze Stanfordské lékařské fakulty a Torontské univerzity vytvořili postup, který umožní senzorům v chytrých telefonech a jejich reproduktorech zjistit, jak moc je uživatel opilý. To může zabránit tomu, aby podnapilý člověk řídil pod vlivem alkoholu, samozřejmě pokud na to daný podnapilý člověk bude brát ohled.

Podle Světové zdravotnické organizace jsou totiž každoročně na celém světě přibližně 3 miliony úmrtí způsobeny zneužíváním alkoholu. To představuje 5,3 % všech úmrtí. což je technologie, která může zabránit tomu, aby podnapilý člověk řídil pod vlivem alkoholu.

Míra přesnosti je 98 procent. To vědci zjistili pomocí experimentů u kterých zjišťovali změny v hlasových projevech zkoumaných osob. Účastníci testu byli požádáni, aby nahlas přečetli jazykolamy. Na stole byl umístěn chytrý telefon, který zaznamenával jejich hlas. Výzkumníci jim také měřili koncentraci alkoholu v dechu na začátku studie a každých 30 minut po dobu až sedmi hodin.

“Přesnost našeho modelu mě skutečně překvapila,” říká vedoucí výzkumník Brian Suffoletto, docent urgentní medicíny na Stanfordu. “Ačkoli nejsme průkopníky ve zvýrazňování změn charakteristik řeči během intoxikace alkoholem, pevně věřím, že naše vynikající přesnost pramení z aplikace nejmodernějších pokroků v oblasti zpracování signálu, akustické analýzy a strojového učení.”

Dr. Suffoletto říká, že cílem takové analýzy je poskytnout “zásahy přesně na čas”, aby se zabránilo zraněním a úmrtím v důsledku dopravních nebo jiných nehod. Nejlepší intervenční nástroj by byl snadno použitelný a snadno dostupný – a téměř všudypřítomná povaha chytrých telefonů a chytrých reproduktorů z nich činí zřejmý nástroj, který by pomohl upozornit lidi, že se stali pod vlivem alkoholu. Sledovací nástroje mohou podle něj časem kombinovat několik senzorů – například chůzi, hlas a chování při psaní textových zpráv.

Podle dr. Suffoletta je třeba provést mnohem rozsáhlejší studie na lidech s nejrůznějším etnickým původem, aby se potvrdila validita hlasových vzorů jako ukazatele intoxikace. Konečným cílem této studie je vyvinout intervenční systém, který budou lidé ochotni používat a který může pomoci předcházet úrazům a zachraňovat životy.

Petr Svoboda
zdroj: Eurekalert

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář