Takto může vypadat obydlí astronautů na Měsíci

Datum 25.12.2023

Foto: Thales Alenia Space

NASA ve snaze dostat po více než půl století člověka zpátky na Měsíc aktivně hledá technologická řešení pro vybudování bezpečného obydlí. Pro budoucí astronauty a také zkoumá možnosti dlouhodobého osídlení našeho souputníka.

Francouzský startup Thales Alenia Space se snaží vytvořit lunární modul nazvaný Multi-Purpose Habitat (MPH), který by takovéto bezpečné útočiště mohl zajistit. Firma podepsala dohodu s Italskou vesmírnou agenturou (ASI) o zahájení konstrukce tohoto obytného modulu.

“MPH bude znamenat historický milník, neboť bude prvním italským obytným modulem, který bude fungovat na povrchu Měsíce. Pro naši společnost, která disponuje jedinečnými technickými a organizačními schopnostmi pro překonávání výzev tohoto druhu, je to věc velké hrdosti,” uvedl v oficiální tiskové zprávě Franco Fenoglio, vedoucí programů lidského planetárního průzkumu a robotiky ve společnosti Thales Alenia Space.

Americká NASA dokončila v polovině října hodnocení prvků, v němž uznala klíčové funkce italského modulu MPH v rámci architektury programu Artemis pro lunární povrch. Cílem programu Artemis je zajistit trvalou přítomnost člověka na Měsíci jako odrazový můstek pro budoucí mise na Mars. Tento nejnovější milník potvrzuje roli společnosti Thales Alenia Space jako světového lídra v oblasti návrhu, konstrukce a provozu obytných modulů pro výzkum vesmíru lidmi, na kterém se úzce podílejí naše týmy v Turíně.

Naším dalším úkolem, v souladu s požadavky ASI a NASA, bude dokončení revize koncepce mise (MCR), které se očekává v prvním čtvrtletí roku 2024. To bude klíčový milník, který posune projekt do dalších fází kritického technologického návrhu a vývoje modulu. Řešení podpory života, a to i pro krátkodobé až střednědobé pobyty v nehostinném měsíčním prostředí, vyžaduje špičkové technologie, které zajistí ochranu před regolitem a přežití chladných měsíčních nocí.

V této počáteční fázi bude mít společnost Thales Alenia Space za úkol koordinovat průmyslové konsorcium velkých, malých a středních společností z národního dodavatelského řetězce, aby program postoupil do realizační fáze.

Hlavním cílem zůstává prostřednictvím konstrukčních činností modulu a budoucí spolupráce na italských technologických a výrobních kapacitách v rámci italského ekosystému vytvořit bezpečný, pohodlný a multifunkční obytný modul pro astronauty, který bude schopen propojit se s ostatními systémy a komponenty architektury Artemis.

Petr Svoboda
zdroj: Thales Alenia Space

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář