Hybridní střídač WIT v kombinaci s baterií APX na fotovoltaické elektrárně rodinné firmy ze Šumperska

Datum 05.03.2024

Foto: Linda Kožušníková

Rodinná firma ze Šumperska zabývající se výrobou lokálních uzenin, se může pochlubit evropským prvenstvím. Na její fotovoltaickou elektrárnu byl totiž vůbec poprvé použit komerční hybridní střídač WIT v kombinaci s baterií APX od Growatt. Tato technologie, kterou v České republice exkluzivně distribuuje společnost SOLSOL, zcela mění pravidla pro komerční instalace fotovoltaických elektráren. Díky kombinaci parametrů, ceně, škálovatelnosti a rychlé a jednoduché montáži má řada WIT předpoklad opanovat komerční instalace s výkonem až do 900 kW a obrátit tak poměr sil mezi komerčními a rezidenčními instalacemi v ČR.

Fotovoltaiku v ČR v posledních několika letech táhl nahoru hlavně segment malých domácích elektráren s výkonem do 10 kW. Středně velké projekty byly v menšině i díky složité instalaci a vysoké pořizovací ceně. Nyní dostávají komerční instalace v České republice nový impuls díky revoluční technologii WIT od Growatt,” popisuje novinku Radek Orság, ředitel SOLSOL. 

Linda Kožušníková

Střídače WIT jsou jedny z prvních hybridních střídačů, které disponují jednak vstupy na panely, ale zároveň pracují ruku v ruce s baterií APX. Spojují tak více funkcí do jednoho zařízení. To s sebou samozřejmě nese i výrazně nižší pořizovací cenu oproti jiným technologiím. A i díky tomu otevírají dveře k obnovitelné energii i výrobním podnikům a firmám, které o ní zatím pouze vzdáleně přemýšleli.

Z hlediska instalace a samotného provozu přináší střídače WIT další nesporné výhody. “Jedná se hlavně o princip all in one, kdy nám odpadnou starosti s nákupem a propojením různých značek technologií. Už tento fakt zjednoduší instalaci a provoz na naprosté minimum. Vše se řeší s jedním dodavatelem a jedním výrobcem. Od toho se odvíjí i kratší čas na instalaci, kterou zvládne každá zaškolená firma. WIT navíc přináší zásadní zjednodušení, protože využívá stejný princip zapojení jako běžné rezidenční instalace,” dodává Martin Novák, technický ředitel SOLSOL.

Jednoduše škálovatelné řešení od 50 kW až do 900 kW

Střídače WIT ve spojení s APX baterií umožňují také 100 % asymetrii, která umožní majiteli uchovat všechnu energii v baterii a zamezí přetokům do sítě. Energii poté může dle svých potřeb provoz využít později pro potřeby výroby nebo chodu objektu. Řešení od Growatt disponuje také moderním UPS s funkcemi Load Shifting (posun zátěže) a Peak Saving (ořezávání špičkového zatížení).

Linda Kožušníková

Growatt s novinkou přichází v době, kdy se zvedá zájem právě o komerční projekty různého rozsahu – ať jde o výrobní závody, menší zemědělce, průmyslová zařízení nebo objekty samospráv. Tomuto širokému záběru projektů vychází vstříc i WIT.

Podle požadavků zadavatele se dá fotovoltaika s WIT individuálně škálovat od 50 kW až do 1 MW. Každý modul je navíc nezávislý na ostatních a nejsme tedy omezeni nejslabším článkem. Stejně tak je systém flexibilní i s ohledem na měnící se potřeby klienta, který může v budoucnu navyšovat požadavky na energetickou nezávislost svého podniku,” dodává Orság.

Linda Hrubešová

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář