Začněme od podlahy aneb Veletrh úspor energií v hornorakouském Welsu

Datum 07.04.2024

Foto: Petr Měchura

Letos se tento veletrh konal od 8. do 10. března a oproti obdobným tuzemským veletrhům byl ve všech 3 oblastech, tedy úspory energie, koupelny a sanita a výstavba a bydlení oproti loňsku větší, stejně jako zájem z Česka o jeho návštěvu, takže zvláštní autobus Energy centra České Budějovice byl po několika letech opět plný. Nejdůležitější byl ale velký zájem návštěvníků a kvalitní exponáty.

Začněme od podlahy, tedy přesněji od podlahového topení, které je na tomto veletrhu každoročně prezentováno v různých provedeních, od teplovodních trubek zabetonovaných v podlaze přes jejich uložení suchou cestou pod nášlapnou vrstvu či jako tenká elektrická fólie pod dlažbu. Jeho velkou výhodou je menší spotřeba tepla a jeho rovnoměrné výškové rozprostření, a u teplovodního pak nízká teplota zpátečky pod 30 0C, což má příznivý vliv na zvýšení množství tepelné energie v akunádržích či zvýšení účinnosti tepelných čerpadel nebo teplovodních solárních kolektorů. Je proto s podivem, že u nás se tato řešení prakticky nevyužívají.

Na druhé straně moderní kuchyňské sporáky a kamna jsou ryze specifickou záležitostí Rakouska, danou jednak dostatkem dřeva, ale též i tradicí a hospodařením na venkově, kde hospodyňka má čas přikládat a vařit jídlo pro celou rodinu, a proto si k nám svou cestu ještě nenašly.

Podobně peletové krby se k nám teprve pomalu dostávají a vytápění s nimi je zcela automatizované a s vysokou účinností, byť zatím ne s takovým vizuálním vjemem, na jaký jsme zvyklí z klasických krbů. Foto: Petr Měchura

Zcela jiná situace je u kotlů, samozřejmě na dřevo, štěpku či pelety, které již i u nás pomalu nahrazují ty na uhlí, zatím ale ne v takové kvalitě a stupněm automatizace a technického pokroku jako u těch největších zahraničních firem, kde jejich užití bývá dokonce již běžně spojeno buď s tepelným čerpadlem či solárními kolektory.

Hodně se nyní experimentuje s různými tvary spalovacích komor např. ve formě kužele pro cyklonové rotační spalování nebo jehlanu, a lze chválit, že se daří prosadit se i na náročných zahraničních trzích moravské firmě na žáruvzdorné tvarovky LAC pro výstelku těchto topenišť.

Kogenerační soustrojí výrobníku plynu z biomasy, který je následně spalován v klasickém spalovacím motoru, který pohání elektrický generátor, je spíše pro nás zajímavostí a oproti Rakousku nemá u nás uplatnění, když je u nás všude přímo dostupná elektřina. Foto: Petr Měchura

Samozřejmě ani tady nemohla chybět tepelná čerpadla, zde s horizontálním výměníkem, který lépe podporuje průtok vzduchu, nebo ve spojení se zásobníkem teplé vody a možností připojení fotovoltaiky. Zajímavou novinkou, která ještě u nás není k vidění, byl nový způsob zabudování předpřipravených armatur z výroby do zdi, což významně urychluje a usnadňuje práci nedostatkových a drahých instalatérů na stavbách.

Text a foto: JUDr. Ing. et Ing. Mgr. Petr Měchura

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář