Profesor Peter Higgs, proslulý předpovědí Higgsova bosonu, zemřel ve věku 94 let

Datum 09.04.2024

Profesor Peter Higgs na snímku z roku 2012. Foto: University of Edinburgh

Včera zemřel ve věku 94 let profesor Peter Higgs. Tento teoretický fyzik byl známý především za teoretický objev mechanismu, který přispívá k pochopení původu hmotnosti subatomárních částic a který byl potvrzen objevem předpovězené fundamentální částice experimenty ATLAS a CMS ve Velkém hadronovém urychlovači CERN, za který získal v 8. října 2013 Nobelovu cenu za fyziku. Známe jej pod názvem Higgsův bosson.

Higgsův boson se dostal do širšího povědomí veřejnosti v roce 2012, kdy CERN oznámil, že Higgsův boson byl konečně objeven ve velkém hadronovém urychlovači (LHC), což znamenalo jeden z největších vědeckých průlomů tohoto století.

Higgs se narodil v roce 1929 v anglickém Newcastlu, studoval na King’s College v Londýně a později se stal profesorem na univerzitě v Edinburghu. Tam se začal zajímat o hmotnost subatomárních částic, a zejména o hlavní problém standardního modelu, který předpovídal, že základní částice by neměly mít žádnou hmotnost, přestože pozorování tvrdila opak.

Podle prohlášení Edinburské univerzity zemřel Peter Higgs v pondělí 8. dubna 2024 po krátké nemoci v klidu doma. “Peter Higgs byl pozoruhodnou osobností – skutečně nadaným vědcem, jehož vize a představivost obohatily naše znalosti o světě, který nás obklopuje,” uvedl profesor Sir Peter Mathieson, ředitel a prorektor Edinburské univerzity. “Jeho průkopnická práce motivovala tisíce vědců a jeho odkaz bude i nadále inspirovat mnoho dalších generací.”

Petr Dvořák
zdroj: University of Edinburgh

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

Napsat komentář