BeBot dokáže posbírat odpadky na pláži

Datum 21.04.2024

Bebot Robot. Foto: Searial Cleaners

Brčka, špačky od cigaret, plastové kelímky, víčka a spoustu dalšího odpadu často hyzdí různé pláže. Francouzská firma se čištění takových pláží snaží co možná nejvíce zautomatizovat a vyvinula pto tyto účely robota BeBot. Ten zatím předvede své schopnosti pouze na pláži Belle Isle v americkém Detroitu. Pokud obstojí tam, určitě o něj projeví zájem i další resorty.

Stejnojmenný ostrov o rozloze necelých 400 hektarů, kde se má tento robot testovat, se nachází mezi Spojenými státy a Kanadou a je oblíbeným místem pro Detroiťany. Ostrov byl v 18. století osídlen francouzskými kolonisty, kteří jej pojmenovali Île aux Cochons (Vepřový ostrov). Možná i proto Francouzi zvolili “entrée” tohoto robota právě tam.

Elektrický a dálkově ovládaný robot vyvinutý je nejmodernější technologií pro odstraňování odpadků a pokryje velký prostor: Za hodinu zvládne tři tisíce čtverečních metrů. Úklidové práce budou s tímto robotem pokračovat až do září v rámci projektu Keep Belle Isle Beautiful (KBIB), který byl v americkém státě Michigan spuštěný v roce 2017.

Robot podle webových stránek společnosti sbírá odpad, jako jsou láhve, obaly od potravin, nedopalky cigaret a plastové částice až do hloubky 10 cm. BeBot má až tříhodinovou výdrž baterie a nabíjí se 8 hodin. Kromě sběru odpadků BeBot také shromažďuje tolik potřebná data, aby výzkumníci mohli pokračovat v poznávání problému znečištění plastem. Díky takovému úsilí mohou vědci studovat, odkud plast pochází a jak se pohybuje.

Bebot Robot. Foto: Searial Cleaners

Ke vzniku robotu BeBot přispěl Úřad pro inovace v oblasti mobility města Detroit a také americká společnost Clorox, která dodala grant ve výši 150 000 dolarů na vývoj robota BeBot. Robot stojí 72 705 dolarů plus dalších 5 300 dolarů na přívěs, který je vybaven také nabíjecím zařízením.

BeBot však musí prokázat svou hodnotu, aby jeho pořízení mělo pro obyvatele této municipality (a poté i snad mnoha dalších) význam. Před zítřejším Dnem Země ještě prochází na pláži Belle Isle náročnými testy. Lidé v Detroitu budou zítra na Den Země pracovat po boku tohoto robota a doufejme, že tato technologie obstojí.

René Pajurek
zdroj: Searial Cleaners

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář