Míra autonomie umělé inteligence se v bojích na Ukrajině rychle zvyšuje

Datum 08.05.2024

Foto: Joshua Fuller / Unsplash

Na obou válčících stranách konfliktu na Ukrajině vyvolaného před dvěmi roky ruskou invazí, se v poslední době čím dál více využívají bezpilotní letouny vybavené umělou inteligencí. Jedná se o drony vybavené strojovým viděním, které jsou schopny zasahovat cíle téměř samostatně. I když se drony používají již od samotného počátku ruské invaze, zpočátku byly ovládány operátory v týlu nepřítele. To už teď ale částečně přestává platit.

Převážná většina dronů ve válce na Ukrajině je dálkově řízena a lidé stále zůstávají tím rozhraním, které ručně koordinuje akce více dronů. Zatím tedy neexistují žádné skutečné atonomní roje dronů ani kooperativní autonomie jako bychom mohli vidět v nějakém sci-fi. Přestože většina dronů zůstává pilotována lidmi, existují i omezené formy autonomie. Například mnoho vojenských a komerčních dronů autonomně vykonává všední, ale důležité úkoly, jako je automatický vzlet a přistání, a mají zabudovaný software pro předcházení kolizím.

Ukrajina a Rusko však pracují na vývoji plně autonomních bezpilotních letounů, ale ty zatím kvůli malé účinnosti nebyly široce nasazeny. Ukrajinský dron Saker Scout má údajně schopnost rozpoznávat objekty a aspiruje na to, aby byl schopen jednat plně autonomně. Tyto drony novým s automatickým naváděcím systémem budou stát 1 000 dolarů za kus, což se může zdát jako velká částka, ale pořád jsou to jen “drobné” oproti např. protitankové střele Javelin, která stojí kolem 200 000 dolarů.

Vojenské využití AI například k výběru cílů využívá také izraelská armáda. Už v roce 2020 systém umělé inteligence Gospel pro použití ve vojenských účelech otevřeně ocenila cenou za inovaci. Systém s poněkud spirituálním názvem měl pomoct s identifikací asi dvou stovek cílů v rámci boje proti Hamásu či Islámskému džihádu.

S tím, jak bude umělá inteligence vyspívat, mohou být v budoucnu nasazeny plně autonomní bezpilotní letouny. Válka na Ukrajině tento vývoj bezesporu urychlí. Operátoři pak budou postupně více a více přenechávat rozhodnutí o útocích na nepřátelské cíle na dronech samotných. Vývoj autonomních robotů dává Ukrajině technologickou výhodu, kterou může postavit proti podstatně početnějšímu lidskému a lépe připravenému průmyslovému aparátu Ruska.

Autonomní drony však vyvíjí i druhá strana konfliktu – zásadně ale v brzké době nezmění charakter války a zřejmě ani nerozhodnou o tom, kdo tuto válku vyhraje nebo prohraje. Nicméně drony mění způsob boje ukrajinských a ruských jednotek na taktické úrovni a ovlivní všechna budoucí bojiště, píše Centrum pro novou americkou bezpečnost.

Rusko ale nemá tak vyspělý a pokročilý vývoj umělé inteligence jako Spojené státy a západní Evropa, která v této válce jednoznačně stojí za Ukrajinou. V každém případě příchod plně autonomních dronů může v budoucnu znamenat významný zvrat ve vývoji války na Ukrajině, pokud jedná z bojujících stran bude mít v tomto sektoru pokročilé autonomie umělé inteligence významnou technologickou převahu.

Petr Dvořák
zdroj: Center for a New American Security

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář