Umělá inteligence píše neautorizované knihy pod jménem známé autorky. Té se to ale nelíbí

Datum 12.08.2023

Foto: Freepik

Jednu z knih americké spisovatelky Jane Friedmanové prodávající se na Amazonu tato autorka nenapsala, sdělila to tento týden televizní stanici CNN. Někdo měl použit generativní model umělé inteligence, aby napodobil její styl.

Autorka k tomuto případu uvedla: “Mám na internetu zdarma k dispozici hodně obsahu, protože už dlouho bloguju, takže by nebylo těžké, aby mě umělá inteligence napodobila.”

Vzhledem k tomu, že nástroje umělé inteligence, jako je ChatGPT, jsou nyní schopny rychle a levně generovat obrovské objemy přesvědčivých textů, někteří spisovatelé a autoři vyjádřili obavy, že kvůli nové technologii přijdou o práci. Jiní uvedli, že nechtějí, aby se jejich práce používala k trénování modelů umělé inteligence, které by je pak mohly napodobovat.

“Generativní umělá inteligence je využívána k nahrazení spisovatelů – bez svolení přebírá jejich díla, začleňuje je do struktury těchto modelů umělé inteligence a pak tyto modely umělé inteligence nabízí veřejnosti, dalším společnostem, aby je používaly k nahrazení spisovatelů, takže si dokážete představit, že spisovatelé jsou z toho trochu rozrušení.” řekla CNN Mary Rasenbergerová, generální ředitelka neziskové skupiny na ochranu autorů Authors Guild.

Minulý měsíc se američtí zákonodárci setkali se zástupci tvůrčích odvětví, včetně Cechu autorů, aby diskutovali o důsledcích umělé inteligence. Na slyšení v senátním podvýboru Rasenbergerová vyzvala k vytvoření legislativy na ochranu spisovatelů před umělou inteligencí, včetně pravidel, která by vyžadovala, aby společnosti zabývající se umělou inteligencí transparentně informovaly o tom, jak trénují své modely. Více než 10 000 autorů – včetně Jamese Pattersona, Roxane Gayové a Margaret Atwoodové – také podepsalo otevřený dopis, v němž vyzývají vedoucí společnosti v odvětví umělé inteligence, jako je Microsoft a OpenAI, aby získávali souhlas autorů s použitím jejich díla k trénování modelů umělé inteligence a aby je spravedlivě odměňovali, pokud tak učiní.

Vzhledem k tomu, že nástroje umělé inteligence, jako je ChatGPT, jsou nyní schopny rychle a levně vytvářet obrovské objemy přesvědčivých textů, někteří spisovatelé a autoři se obávají, že kvůli nové technologii přijdou o práci. Jiní spisovatelé uvedli, že nechtějí, aby se jejich práce používala k trénování modelů AI, které by je pak mohly napodobovat, píše na svém portálu stanice CNN.

Petr Svoboda
zdroj: CNN

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář