ČEZ vyplatí dividendu 34 korun za akcii

Datum 01.07.2020

Energetická společnost ČEZ vyplatí dividendu 34 korun za akcii před zdaněním. Rozhodla o tom valná hromada. Informoval o tom portál oenergetice.cz.

Mezi akcionáře bude rozděleno 18,3 miliardy korun z loňského zisku, stát jako majoritní akcionář získá 12,8 miliardy korun. Návrh podalo představenstvo ČEZ. Analytici už dříve uvedli, že podobnou výši dividendy očekávali. Loni byla dividenda 24 korun za akcii, uvedl portál oenergetice.cz.

Novým členem dozorčí rady se pak stal starosta obce Rouchovany Vladimír Černý. Rouchovany částečně leží v katastru Jaderná elektrárna Dukovany. Z tohoto orgánu byl naopak odvolán Lubomír Lízal. V radě dále pokračují Vladimír Kohout, František Vágner a Ondřej Landa, kterým letos vypršel dosavadní čtyřletý mandát.

Přístup valné hromady kritizoval minoritní akcionář a kritik současného představenstva Michal Šnobr. Podle něj se menšinoví vlastníci vesměs nedočkali odpovědí na dotazy, které vedení pokládali.

Vodní elektrárny ČEZ vyrobily v prvním čtvrtletí o pětinu více elektřiny

Trojice velkých přečerpávacích vodních elektráren Dlouhé Stráně, Dalešice a Štěchovice II společnosti ČEZ vyrobila v letošním prvním čtvrtletí 338 milionů kilowatthodin (kWh) elektřiny, meziročně o 19 procent více.

Přečerpávací elektrárny slouží jako velké baterie. V soustavě mají funkci jak při využití přebytku energie, tak v období jejího nedostatku, kdy elektřinu vyrábějí a prodávají za vyšší cenu. „O zvýšeném nasazování přečerpávacích elektráren svědčí i rostoucí počet uskutečněných startů přečerpávacích elektráren, a to jak v čerpadlovém (z dolní do horní nádrže), tak i v turbínovém režimu (voda míří z horní nádrže na turbínu). Zatímco v prvním čtvrtletí roku 2019 přečerpávací elektrárny startovaly v 1652 případech, za letošní první tři měsíce to bylo už 1674 najetí. Vzhledem k nejvyššímu počtu soustrojí připadl nejvyšší počet startů opět na dalešickou elektrárnu,“ řekl v květnu mluvčí Martin Schreier.

Za celý loňský rok vyprodukovaly přečerpávací vodní elektrárny více než 1,18 miliardy kWh. ČEZ upozornil, že ve srovnání s rokem 2009 se objem výroby loni zvýšil o 92,5 procenta. „Šest let v řadě přečerpávací vodní elektrárny opakovaně překonávají hranici vyrobené jedné miliardy kWh. V celé energetické soustavě ČR jsou totiž stále častěji ve zvýšené frekvenci nasazovány k vykrývání výroby, respektive nevýroby z obnovitelných a dalších malých zdrojů. Velkou roli hraje také vyšší úroveň obchodování s vyrobenou elektřinou v době denních cenových špiček,“ sdělil ředitel vodních elektráren ČEZ Petr Maralík.

Z hlediska obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ mají vodní elektrárny na výrobě elektřiny největší podíl. Všechny velké vodní elektrárny, s výjimkou Dalešic, Mohelna a Dlouhých Strání, jsou situovány na Vltavě, kde tvoří kaskádový systém – Vltavskou kaskádu. Jejich provoz je automatický a jsou řízeny centrálně.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář