Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany budou od dubna jezdit do škol

Datum 24.03.2024

Foto: ČEZ

Přímo ve svých třídách si budou moci studenti prohlédnout nejzajímavější místa českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Od dubna spouští Skupina ČEZ zajímavý vzdělávací program pro základní a střední školy. Interaktivní projekt Setkání s energií přivede do tříd operátory jaderných elektráren Temelín a Dukovany, vysokoškolské pedagogy a nezávislé odborníky na energetiku, aby s žáky probírali klíčová témata současné i budoucí energetiky. Školy, které mají o netradiční semináře s energetickými odborníky zájem, se od dnešního dne mohou registrovat na www.cez.cz/setkanisenergii

Virtuální prohlídky jaderných elektráren Temelín a Dukovany, netradiční fyzikální pokusy, a především diskuze s odborníky na energetiku. Takové jsou hlavní body devadesátiminutového programu Setkání s energií, který ČEZ od dubna spouští pro základní a střední školy. „Ze zkušenosti víme, že učitelé mají o naše vzdělávací projekty velký zájem. Navíc čím je program interaktivnější a názornější, je pro studenty zajímavější. Proto jsme doplnili povídání odborníků o co nejvíc fyzikálních pokusů. Díky virtuální realitě ReakTour si děti budou moci technologii prohlédnout téměř naživo,“ uvedla Kateřina Bartůšková, vedoucí útvaru informační centra a vzdělávání Skupiny ČEZ.

Studenti se díky speciálním brýlím s virtuální realitou podívají do nejstřeženějších a nejzajímavějších míst českých jaderných elektráren, například do reaktorových sálů, velínů nebo vnitřků chladicích věží. Srozumitelnou a zábavnou formou odborníci školákům představí současné trendy v energetice. Tématem diskuze budou především jaderné a obnovitelné zdroje, ale i malé modulární reaktory, elektromobilita nebo ukládání energií. „Budeme rádi, pokud setkání studenty zaujmou a třeba je i motivují pro práci v energetice, která je bezesporu fascinujícím oborem budoucnosti,“ dodala Kateřina Bartůšková.

První seminář se uskuteční 8. dubna na Gymnáziu v Soběslavi v jižních Čechách. Setkání s energií je součástí rozsáhlého vzdělávacího programu Skupiny ČEZ. Projekt je pro školy zdarma a objednat si ho mohou na www.cez.cz/setkanisenergii. Ještě do konce školního roku má ČEZ v plánu stihnout minimálně šest desítek setkání ve školách po celé České republice. 

Vzdělávací program Skupiny ČEZ zahrnuje různé typy oborných stáží pro středoškoláky a vysokoškoláky, programy pro žáky základních škol, školní exkurze do areálů a infocenter Skupiny ČEZ nebo třeba živě vysílané prohlídky z interaktivního TV studia Virtuálně v elektrárně. I díky těmto aktivitám se ČEZ daří průběžné pokrývat personální potřeby i přes zpravidla náročné požadavky na technické vzdělání nebo odbornou způsobilost. 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 3,4 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Vladislav Sobol

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář