ČEZ začíná rozesílat plány záloh pro DPI

Datum 04.11.2021

Foto: ČEZ

Lidé, které společnost Bohemia Energy hodila “přes palubu” teď odebírají elektřinu nebo plyn od dodavatelů poslední instance (DPI), což je ČEZ, E-ON a PRE, budou v listopadu a prosinci platit až o polovinu nižší zálohové platby, jak se vyjádřil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Dohodl se na tom se zástupci Energetického regulačního úřadu.

„Navrhneme snížení zálohových plateb za měsíc listopad o 50 % z vyměřené zálohy a za prosinec o 40 %,“ uvedl Havlíček na společné tiskové konferenci s předsedou rady ERÚ Stanislavem Trávníčkem. Další měsíce už by zálohy měly být zpět na 100 %. „Tím se snažíme lidi motivovat, aby se přesunuli od dodavatelů poslední instance do standardního režimu,“ říká Havlíček.

V tiskovém prohlášení skupiny ČEZ se píše: Společnost ČEZ Prodej plnící roli dodavatele poslední instance (DPI) začíná zbylým stovkám tisíc zákazníků končících dodavatelů rozesílat rozpisy záloh. Typická záloha na sazbě D02, kdy odběratel používá elektřinu ke svícení a vaření, dosahuje necelých 1 700 korun. Tuto sazbu má nejvíce zákazníků. Přes 140 000 odběratelů už režim DPI opustilo a přecházejí na standardní produkty u ČEZ i jiných dodavatelů. Ti rozpis záloh DPI nedostanou, a naopak v následujících týdnech obdrží rozpis záloh standardních produktů od ČEZ Prodej nebo od jiného dodavatele, kam z režimu DPI přešli. ČEZ Prodej současně stále navyšuje kapacity zákaznické obsluhy, která čelí čtyřnásobku požadavků oproti běžnému provozu.

„Už tři týdny plníme roli dodavatele poslední instance a zajišťujeme bezpečné dodávky elektřiny pro zákazníky končící konkurence. Tento týden začínáme rozesílat pro odběratele v režimu DPI rozpisy záloh. Domácnosti na nejčastějších produktech, které používající elektřinu ke svícení a k vaření, nezaplatí na zálohách v průměru více než 1 700 korun měsíčně. I tak ale doporučujeme přechod na standardní produkty, kde jsou ceny i zálohy nižší,“ říká generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Pro přechod k ČEZ dokonce energetická společnost minulý měsíc spustila vlastní formulář, o kterém píše, že je velmi intuitivní.

Radim Ptáček

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář