Jubilejní CES se včera otevřel návštěvníkům

Datum 06.01.2017

Včera 5. ledna v 10 hodin ráno pacifického standardního času (v 19 hodin našeho času) se již po padesáté otevřely brány největší světové výstavy spotřební elektroniky CES ve výstavním areálu v Las Vegas. Výstava potrvá až do neděle 8. ledna 2017. Výstava přinesla mnoho novinek v různých odvětvích.

Samořiditelné elektrické automobily

Z automobilové branže se představila Toyota se svým samořiditelným modelem Concept-i. Ten ale zřejmě dlouhou dobu bude spíše v rovině snů, než reality. Zatímco start-up Faraday Future představil svůj samo-řiditelný elektrický vůz s údajnou akcelerací z 0 na 100 km/hod za 2,4 vteřiny, čímž má o desetinu sekundy předstihnout nejrychlejší model S od Tesly. Audi se zase v závodě o trh se samořiditelnými auty spojilo s výrobcem čipů – firmou Nvidia. Toto partnerství bylo oznámeno v předvečer zahájení výstavy. Jejich cílem je představit v roce 2020 samořiditelný automobil. Partnerství Audi a Nvidie přinese koncem tohoto roku představení polo-autonomního systému pro Audi A8 s názvem „pilot v dopravní zácpě“, který umožní řidiči za určitých podmínek předat kontrolu nad vozidlem při rychlosti do 55 km za hodinu. Systém používá hardware a software značky Nvidia. Ford představil parkovací místa s bezdrátovým nabíjením elektromobilů.

Datová úložiště

Kingston představil nový USB disk DataTraveler s kapacitou 2 TB. Taková kapacita vystačí pro uložení 256 tisíc fotografií ve 24 megapixelové kvalitě nebo 70 hodin videa ve 4K rozlišení.

Western Digital je velkým hráčem ve světě flashových pamětí od doby, kdy koupila SanDisk. Na veletrhu se společnost pochlubila nejrychlejším SSD diskem WD Black PCIe o kapacitě 256 a 512 GB, s rychlostí čtení 2.050 MB/s a 800 MB/s v rychlosti zápisu. Na trh přijde v druhé polovině roku.

4K OLED a QLED televizory

Svůj první OLED Xel-1 televizor představila SONY jež v roce 2008 za cenu 2.500 dolarů. Za tuto cenu jste si mohli koupit televizor uhlopříčku pouze 11“. SONY nikdy neuvedlo, kolik těchto miniaturních televizorů se ji podařilo prodat, ale zcela určitě ji to na dlouhou dobu vyřadilo ze hry o trh OLED televizorů. Přesně řečeno na 9 let.

Teď se vrátila s televizorem XBR-A1E Bravia. Je to kombinace OLED s HDR a společnost jej bude nabízet ve třech velikostech – 55, 65 a 75 palců. Dalším hráčem na poli OLED je Panasonic EZ1002, rovněž s HDR funkcí. Nabízet jej bude jen ve velikosti 65“. Největší hráč – LG se představila s technologií Nano Cell, která díky promíchávání barev navzájem, slibuje ještě přesnější barvy. Dalším jejím produktem je 65“ LG Signature W7 OLED s tloušťkou necelých 3 mm a s magnetickými úchytkami na stěnu. Kromě toho ještě LG přišla na veletrh s novými soundbary SJ9, podporující Dolby Atmos.

Samsung, který nikdy nevstoupil do boje na poli OLED, zpochybňuje představu, že OLED televizory reprezentují vrchol kvality obrazu ve vašem obýváku. Včera večer společnost na veletrhu CES 2017 představila své nejnovější vlajkové televize, série QLED. Budou k dispozici ve třech modelech: Q9, Q8 a Q7. Samsung tvrdí, že QLED představuje největší úspěch v kvalitě obrazu a zatím ten nejlepší zážitek ze sledování televize.

Telefony

I když CES není ideální výstavou pro telefony (tím je barcelonská MWC), LG se rozhodlo právě na tomto veletrhu v Las Vegas představit pět nových telefonů: K10, K8 (s vynikajícím foťákem), K4, K3 a Stylus 3. Šéf BlackBerry – Steve Cistulli představil BlackBerry Press.

Chytré brýle

V oblasti virtuální a rozšířené reality zcela triumfovala ODG (Osterhout Design Group) s chytrými brýlemi R-8 a R-9. Brýle R-8 umožňují vidět v zorném poli 40 stupňů v rozlišení HD. Ta lepší verze R-9 už umožňuje rozlišení Full HD a 70 stupňové zorné pole.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář