Rychlonabíječka elektromobilů ABB nově u prodejny Lidl

Datum 08.08.2017

Společnost ABB dodala pro novou prodejnu řetězce Lidl v Praze na Barrandově rychlonabíjecí stanici pro elektromobily. Součástí rychlonabíječky Terra 53 CJG je i speciální aplikace ABB, která využívá možnosti digitální nabídky ABB Ability™. Ta umožňuje monitorování a řízení nabíjecí sítě na bázi stejnosměrného proudu.

Tato nabíjecí stanice se instaluje v prodejnách Lidl po celé Evropě: více než 100 nabíjecích stanic je zprovozněno ve Švédsku, Německu, Nizozemí, Belgii, Velké Británii, na Slovensku, v Polsku, ve Francii, Švýcarsku, Španělsku a Maďarsku.

Trh s elektromobily stále roste, přičemž v roce 2016 se prodalo o 40 procent více elektromobilů než v roce 2015. Tento trend by měl i v následujících letech pokračovat včetně růstu počtu zákazníků, kteří svým elektromobilem budou jezdit na nákupy.

„Lidl jde správným směrem, kterým se dříve nebo později bude inspirovat celý maloobchodní trh. Nabíjení vozidel u velkých prodejen, nákupních center a kanceláří bude stále oblíbenější. Elektromobil se tak nabije během nakupování nebo schůzky. Je však nutno zvýšit výkon stanice, aby se doba nabíjení co nejvíce zkrátila a uzpůsobila potřebám zákazníků,“ vysvětluje Tanja Vainio, generální ředitelka ABB Česká republika.

Přes 5 000 nabíjejících stanic ABB ve světě

Nabíjecí stanice ABB splňuje tři mezinárodní normy pro nabíjení – normu pro nabíjení stejnosměrným proudem CHAdeMo, která je rychlonabíjecí normou pro vozidla Kia Soul EV, Citroën, Mitsubishi EV, Peugeot a Nissan, normu Combined Charging Solution (CCS), která je rychlonabíjecí normou pro vozidla Audi, BMW, Mercedes-Benz, Daimler, Ford, Fiat Chrysler, General Motors, Porsche, Volkswagen, Volvo, a nyní také nový vůz Model 3 Tesla, a normu pro nabíjení střídavým proudem (Type 2 Standard). Tyto stanice jsou proto vhodné pro všechny typy elektromobilů dostupné na trhu. ABB je přední společnost v oblasti této technologie a dodává až 65 procent rychlonabíjecích stanic v Evropě. Společnost dosud celosvětově prodala více než 5000 nabíjecích stanic na stejnosměrný proud.

Nabít auto lze již za půlhodinu

V současnosti se na nabíjení elektromobilů používají dvě technologie – nabíjení střídavým proudem nebo stejnosměrným proudem. Střídavý proud umožňuje nabíjet vozidla podle výkonu nabíječky zabudované ve vozidle. Proto vozidla s nabíječkou 3,6 kW vyžadují nabíjení po dobu 8 až 10 hodin, vozidla s nabíječkou 7,2 kW 5 až 6 hodin a vozidla s nabíječkou max. 22 kW přibližně hodinu.

Nabíjení stejnosměrným proudem je novější technologie, která je dostupná pro téměř všechny elektromobily a umožňuje nabití baterie z 0 na 80 procent za pouhou půlhodinu. Kvůli technologickým omezením a sklonu k přehřívání poslední fáze nabíjení probíhá při nižším výkonu.

Elektromobilita na cloudu a ABB Ability

Důležitou součástí partnerství se společností Lidl je aplikace „Drive Care“ a „Charger Care” představující balíčky systémů komunikace a řízení nabíjecích stanic. Tyto aplikace dávají společnosti Lidl možnost neustále monitorovat parametry svých nabíjecích stanic, včetně spotřeby energie pro každou z nich či výpočtu statistiky za určité období.

„Naše stanice jsou standardně připojeny k platformě fungující na principu cloudu. Ta nám umožňuje monitorovat zařízení v reálném čase a provádět vzdálenou diagnostiku. Můžeme tak rovněž plánovat řádnou údržbu za účelem eliminace potenciálních poruch a co nejrychlejší zavedení plánovaných opatření. To významně urychluje celý proces údržby a servisu. V kombinaci s integrovanou aplikací prediktivní údržby na platformě Microsoft Azure dovede systém zareagovat dříve, než se případná závada projeví na kvalitě služby. Spolehlivost provozu stanic je pro e-mobilitu naprosto klíčová,“ dodává Frank Mühlon, ředitel EV Charging Infrastructure ABB Group.

Všechny procesy shromažďování a zpracovávání dat ze stanic jsou součástí ABB Ability™, která zahrnuje více než 180 digitálních řešení a služeb. Díky odborným znalostem a možnosti připojení k internetu a rovněž díky nejnovějším digitálním technologiím může toto řešení významně zlepšit provozní efektivitu a produktivitu zákazníků společnosti ABB v řadě oblastí.

ABB  je technologický průkopník a přední světový dodavatel v oblasti elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky. Celosvětově dodává zákazníkům z odvětví energetiky, průmyslu, dopravy a infastruktury. V návaznosti na více než 125 let tradice inovací společnost ABB dnes tvoří budoucnost průmyslové digitalizace a je hybnou silou energetické a čtvrté průmyslové revoluce. ABB působí ve více než 100 zemích světa a má přibližně 132 000 zaměstnanců.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář