Bezpečná sběrnicová komunikace i ve visících aplikacích

Datum 16.03.2018

První sběrnicový kabel Profinet na světě pevný ve vysokém tahu

Sběrnicové kabely kvůli malému průřezu a velmi jemné stavbě dosahují často v aplikacích, ve kterých volně visí, svých mechanických hranic. Proto firma igus, kterou v Česku zastupuje společnost HENNLICH, vyvinula sběrnicový Profinet kabel CFSPECIAL.182.060 s vnějším pláštěm PUR. Kabel obsahuje speciální odlehčovací prvky, které oddělují citlivé Profinet žíly od vysokých tahových sil. Díky tomu mohou být všechny vertikální aplikace, jako jsou například stohovací jeřáby nebo výtahové šachty, spolehlivě a bezpečně opatřeny přenosem dat dle standardu Profinet.

Datové standardy, jako je Profinet, jsou přenášeny prostřednictvím speciálních elektricky laděných sběrnic. Ty musí splňovat jasně definované elektrické parametry, aby zajistily optimální přenos dat. Přitom jsou průřezy těchto kabelů obvykle velmi malé, protože komunikace nevyžaduje velké proudy. Výhodou toho je, že sběrnicové kabely mohou být obvykle velmi tenké. Tyto tenké a jemné struktury mají ale tu nevýhodu, že mechanická odolnost těchto sběrnicových kabelů ve visících aplikacích, v závislosti na hmotnosti samotného kabelu, která je přímo úměrná jeho délce, velmi rychle dosáhne svých hranic. Tahové zatížení kabelu vlastní hmotností může totiž velmi rychle překročit přípustné hodnoty. Proto igus vyvinul nový sběrnicový kabel CFSPECIAL.182.060 pro Profinet.

„Díky své speciální stavbě s integrovanými odlehčovacími prvky je tento sběrnicový kabel možné využít také pro visící aplikace o délce i větší než 100 metrů a nést vlastní váhu kabelu až do 50 kilogramů. V důsledku toho se nové moderní stohovací jeřáby nebo výtahy mohou spoléhat na sběrnicovou komunikaci,“ uvedl Jan Švarc, produktový manažer pro energetické řetězy igus ve firmě HENNLICH.

igus tak jako jediný dodavatel kabelů typu CAT5 pro zvýšené zatížení v tahu nabízí také kabel Profinet. Tím doplňuje datovou komunikaci pro 80% všech sběrnicových aplikací.

Testovaný speciální kabel se zárukou

Nový CFSPECIAL.182.060 je stíněný a je opatřen vnějším pláštěm PUR odolným proti otěru a má integrované odlehčovací vlákna. Kabel je odolný vůči oleji a chladícím kapalinám, stejně jako hydrolýze a mikrobům. Kabel je navíc bez PVC a halogenů. Stejně jako všechny kabely od firmy igus je i CFSPECIAL.182.060 testován ve firemní zkušební laboratoři o rozloze 2.750 čtverečních metrů. Proto igus může jako jediný na trhu poskytovat 36 měsíční záruku na své kabely.

 

O firmě HENNLICH s.r.o.:
Společnost HENNLICH je důležitým partnerem pro společnosti ze strojírenského, automobilového, chemického, papírenského či důlního průmyslu. Bohaté zkušenosti má s dodávkami komponentů i celých systémů pro výrobce oceli, energií, investičních celků a hydrauliky. Zaměřuje se také na dynamicky rostoucí obor životního prostředí, zabývá se například instalacemi tepelných čerpadel. Na domácím trhu působí od roku 1991.
Litoměřická firma je součástí evropské skupiny HENNLICH. Historie skupiny HENNLICH sahá do roku 1922, kdy v severočeském Duchcově založil Hermann A. Hennlich firmu specializovanou na dodávky pro strojírenství a doly. Od konce války společnost sídlí v rakouském Schärdingu. Po roce 1989 rozšířila aktivity i do dalších zemí střední a východní Evropy. S více než 610 spolupracovníky působí v 18 evropských zemích.
Odlehčená konstrukce nového sběrnicového kabelu CFSPECIAL.182.060 pro Profinet zajišťuje spolehlivou sběrnicovou komunikaci, zejména u zavěšených aplikací. (Zdroj: igus/HENNLICH)
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář