Přes dva tisíce kilometrů kabelu v solárním parku v Africe

Datum 27.07.2020

Solární energie představuje nejrychlejší a nejsnadnější způsob výroby elektřinu v Africe. Doposud však bylo využívání takového zdroje energie spíše vzácností. Velký technický pokrok a celosvětový tlak na snižování obsahu CO2 v ovzduší situaci rychle mění. Kompletní kabelové řešení vysoké kvality od společnosti LAPP dokáže odolávat extrémním africkým podmínkám a je připraveno zajistit budoucí dodávky solární energie v Africe.

Každý produkt společnosti LAPP absolvuje cestu asi 10 000 km z Německa do Johannesburgu
Stavba pro budoucnost probíhá v srdci africké divočiny a otevírá příležitosti pro 600 milionů lidí (polovina africké populace), kteří dříve neměli přístup k elektřině. Do konce července 2020 vznikne na ploše o rozloze 150 hektarů jedna z největších solárních jednotek v Jihoafrické republice, která bude stát zhruba 100 milionů EUR.

Sloupky pro upevnění panelů jsou pomocí beranidla kotveny 1,6 metrů hluboko do kamenité půdy. Současně také probíhají přípravné práce na výstavbě rozvodny, kanceláří, skladu a související infrastruktury. Brzy budou nainstalovány solární panely (každý o velikosti 1,9 m x 1,1 m), které musí být připraveny odolávat drsným povětrnostním vlivům. 262 000 z nich odpovídá ploše téměř 550 000 m2, což je asi 135 fotbalových hřišť. Elektřina z elektrárny o výkonu 86 megawattů bude přiváděna do veřejné sítě. Tato solární elektrárna by měla být schopna zásobovat elektřinou 15 000 domácností v Jižní Africe.

2,3 milionu metrů kabelů

Sofistikovaný senzorový systém bude řídit motory, které dokáží kompenzovat nerovnosti terénu a měnit úhel solárních panelů v závislosti na poloze slunce. Natáčení panelů bude probíhat nepřetržitě tak, aby kolektory byly nastaveny vždy směrem ke slunci. Čím složitější technologie je použita, tím výkonnější musí být kabely a řešení připojení. V tomto solárním parku bude nainstalováno přibližně 2,3 milionu metrů kabelů LAPP v celkem 36 produktových typech.
 
 
Většinu produktů nedodává LAPP přímo, ale prostřednictvím společnosti HellermannTyton, který LAPPu otevřel dveře do solárního průmyslu v Africe. HellermannTyton je aktivní ve 39 zemích a zaměstnává 5 000 zaměstnanců. “S LAPPem máme velmi nadstandartní vztahy a jejich kabely a řešení připojení nám pomáhá zvyšovat kvalitu našich výrobků. Proto jsou jedinečné.” vysvětluje Claude Middleton, generální ředitel společnosti HellermannTyton v Jižní Africe.
 

Maximální možný servis

Solární a motorové kabely LAPP spojují ocelové ovládací skříně o rozměrech 80 x 60 x 30 cm, které pro tento projekt vyrábí Hellermann Tyton, s motory a senzory. Součástí každé ovládací skříně, které jsou vyráběny ručně, je 250 různých součástek. Jedním z produktů LAPP je ochranná kovová hadice s falcovaným profilem a EMC opletem SILVYN® EMC AS-CU, která zajišťuje optimální ochranu proti elektromagnetickému rušení. Během bouřky by ovládací skříně nemusely odolat přepětí, což by mohlo paralyzovat celý solární park. Protože za provoz a údržbu celého solárního parku bude zodpovídat pouze 12 zaměstnanců, jsou kladeny extrémní požadavky na použité technologie, kvalitu a bezpečnost.

Generální ředitel LAPP Jižní Afrika Chad Andrews věří, že růst společnosti LAPP na africkém kontinentu bude pokračovat

Afrika je spící obr“, tvrdí Andrews. Zejména díky výstavbě solárních parků zaznamenala společnost LAPP ve fiskálním roce 2018/2019 nárůst prodeje v Africe o 55 % a cesta k úspěchu pokračuje. Na konci roku se LAPP přestěhuje do nového sídla, kde skladovací prostory o velikosti 2700 m2 dokáží pojmout pravidelný přísun dodávek z Evropy dvakrát týdně. V praxi to bude znamenat rychlejší a efektivnější expedici produktů.
 
 
Společnost LAPP dodává produkty z Johannesburgu do 17 zemí na jihu Afriky. A je to výzva. Na kontinentu, kde je 55 států, mluví se 3000 různými jazyky, a který je třikrát větší než Severní Amerika, je logistika velmi složitá. Země na africkém kontinentu nejsou pouze kulturně různorodé, ale liší se převážně ekonomickou a politickou situací. „Pokud jde o rozvoj podnikání v Africe, nestačí pouze prodávat produkty, ale musíme řešit a brát v potaz příslušnou politickou situaci,“ říká Chad Andrews. Proto pro rozvoj obchodních aktivit v Africe vytvořil LAPP dvě odlišné strategie. Obchodní aktivity LAPP v Maroku, Alžírsku, Tunisku, Egyptě a dalších státech severní a západní Afriky řídí Pedro Morais a jeho tým z portugalské dceřiné společnosti LAPP Policabos.
 
Cíle Chada Andrewa jsou jasně definovány: „Chceme získat nové zákazníky, rozšířit naše působení na trhu, prorazit do dalších zemí a zvýšit efektivitu prodeje,“ tvrdí generální ředitel. Kromě budování elektrických sítí patří mezi významné trhy tradiční průmyslová odvětví, jako jsou výrobci automobilů (zejména v Jihoafrické republice), potravinářský průmysl a samozřejmě činnosti související s využíváním obnovitelných zdrojů energie, jako je vítr nebo sluneční energie. Zlepšení dodávek elektřiny není přínosem pouze pro domácnosti, ale také podporuje rozvoj podnikání u firem středních velikostí – tedy potenciálních zákazníků pro Hellermann Tyton a LAPP.
 
 
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář