Snadné konektorové spojení kabelů se skleněným optickým vláknem

Datum 27.10.2023

Foto: Lapp

Digitalizace v průmyslu rychle roste. Odpovídajícím tempem rychle roste i množství dat. Je proto nezbytné mít v továrnách komunikační infrastrukturu s optickými kabely, která odolá budoucím změnám. Společnost LAPP již nyní nabízí širokou škálu optických kabelů a konektorů pro téměř všechna průmyslová odvětví a aplikace. Novinkou v portfoliu jsou konektory pro osazení v provozu EPIC® DATA FFC-LC a EPIC® DATA FFC-SC pro optické kabely GOF. Zjednodušují vytvoření konektorového spojení optických kabelů se skleněnými vlákny a nabízí vysokou úroveň flexibility.

Optické kabely mají mnoho výhod

Optické kabely přenáší velká množství dat rychlostí až 40 Gbit/s najednou na různých vlnových délkách a jsou odolné vůči elektromagnetickému rušení. Proto nedochází k rušení signálu ani ke ztrátě dat. Kromě toho je možné instalovat podstatně delší kabely než v případě měděných kabelů. Měděné kabely jsou navrženy pro maximální délku 1000 metrů při rychlosti 10 Mbit/s (Single Pair Ethernet). Naproti tomu optické kabely mohou při vlnové délce 1550 nm snadno dosáhnout rychlosti 40 Gbit/s na vzdálenost 40 km. To umožňuje synchronizované funkce v reálném čase, a tedy efektivní výrobu díky rychlé komunikaci i při velmi vysokých rychlostech přenosu dat, jako je tomu u “digitálního dvojčete”, robotické umělé inteligence a Průmyslu 4.0. Navíc dochází k velké úspoře místa díky menšímu průměru a nižší hmotnosti kabelů.

181 zettabytů, jinými slovy číslo 181 následované 21 nulami
– taková je předpověď objemu digitálních dat generovaných
na celém světě v roce 2025.
Jak lze toto gigantické množství dat stabilně a rychle přenášet?
Samotné měděné kabely tento objem nezvládnou.
Řešením je světlo, přesněji řečeno optické kabely.

Inovativní konektorové spojení kabelů se skleněným optickým vláknem

S cílem zjednodušit vytvoření konektorového spojení kabelů se skleněným optickým vláknem uvedla společnost LAPP, světový lídr v oblasti integrovaných řešení pro kabelovou a spojovací techniku, na trh nové konektory pro osazení v provozu EPIC® DATA FFC-LC (podle DIN EN IEC 61754-20) a EPIC® DATA FFC-SC (podle DIN EN IEC 61754-4) pro optické kabely GOF. K dispozici jsou varianty pro různé kategorie vláken (OM3/OM4 a OS2) a typy řezu spojovacích ploch (APC, UPC nebo PC). Konektory Lucent Connector (LC) a Subscriber Connector (SC) jsou vybaveny systémem Fibre Fast Connect (FFC), který umožňuje snadnou, rychlou a flexibilní montáž optických kabelů GOF – a to i ve stísněných prostorech. Díky gelu s indexem lomu jsou zaručeny konstantní a velmi dobré optické hodnoty. Speciální nástroje, laboratorní podmínky nebo složité procesní kroky již nejsou nutné.

Praktické jsou také konektory LC a SC, které lze osadit v provozu. Sériová čísla na jednotlivých konektorech zajišťují úplnou sledovatelnost. Konektory lze navíc montovat až třikrát. Typickými oblastmi použití jsou páteřní sítě, kabeláž budov a datových center nebo použití v rozvaděčích. Konektory jsou k dispozici jako sada ve variantě pro kabely (průměr 2 nebo 3 mm) nebo ve variantě pro jádra (průměr 0,25 nebo 0,90 mm). To značně zjednodušuje výrobu konektorového optického spojení.

Kompletní balíček příslušenství

V souladu s heslem “vše z jedné ruky” připravila společnost LAPP zákazníkům také celý balíček příslušenství, který usnadňuje osazení na místě.

Montážní příslušenství EPIC® DATA FFC-LC a EPIC® DATA FFC-SC je prakticky nouzovou zásobou pro případ, že by potřebné příslušenství došlo. Patří sem montážní sada pro bezpečné zasunutí skleněného vlákna do konektoru a pro zjednodušené uchycení odlehčení tahu pomocí boční fixace aramidových vláken, kabelové svorky pro upevnění kabelů o průměru 2 nebo 3 mm, a také vedení vlákna pro bezpečné zasunutí skleněného vlákna do konektoru a pro uchycení odlehčení tahu ručním upevněním aramidových vláken.

Kromě toho je k dispozici startovací sada EPIC® DATA FFC-LC a EPIC® DATA FFC-SC jako základní vybavení s konektory Fibre Fast Connect LC a SC, které lze osadit v provozu, zařízením na řezání vláken a vodítkem vláken. Vysoce přesné zařízení pro řezání vláken (cleaver) se používá ke zkrácení optických vláken pomocí přímého řezu (PC/UPC) nebo šikmého řezu (APC). Tím se dosáhne ideálních hodnot zpětného útlumu. Štípačku, která je vybavena vizuálně čitelným mechanickým počítadlem, lze použít až 200krát. Uživatel potřebuje svorku vlákna, aby mohl jádro přidržet. Ta zabraňuje zpětnému vytažení optického vlákna. Červené značení na svorce vlákna pomáhá optické vlákno přesně osadit. Startovací sada je samozřejmě k dispozici pro různé typy řezů (APC, UPC nebo PC) a kategorie vláken GOF (OM3/OM4 a OS2), ale také jako sada ve variantě pro kabely (průměr 2 nebo 3 mm) nebo pro jádra (průměr 0,25 nebo 0,90 mm).

Jako třetí doplněk má společnost LAPP ve svém portfoliu takzvanou sadu nástrojů HITRONIC® FO Toolkit. Jedná se o brašnu s kompletní sadou nářadí pro přípravu optických kabelů a konektorů GOF, plně vybavenou všemi potřebnými nástroji, čisticími prostředky a dalším příslušenstvím. Sada obsahuje například aramidové nůžky se speciálním ostřím pro snadné stříhání aramidových vláken, kompaktní zdroj červeného světla s dobře viditelným světlem pro testování kontinuity optických kabelů a pro identifikaci přerušení nebo poruchy optického vlákna a kleště na odizolování vláken s matricí pro běžné průměry pro stahování jednotlivých vrstev vlákna. Brašna s nářadím je dále vybavena čisticími hadříky, které nepouští chloupky, čisticí kapalinou, pinzetou, nádobou na zbytky vláken, čističem koncovek a praktickou čisticí kazetou pro odstraňování nečistot z koncových ploch konektorů.

Budete tak dobře vybaveni, že při montáži konektorů EPIC® DATA FFC-LC a EPIC® DATA FFC-SC pro optické kabely GOF v provozu nemůžete nic pokazit.

Lapp

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář