Když se řekne punčoška…

Datum 28.06.2022

Produkty rakouského výrobce RUNPOTEC pomáhají nespočtu elektrikářů po celé Evropě s protahováním kabelů chráničkami, kabelovými kanály nebo dutými stropy. Malou, ale o to významnější pomůckou v jeho sortimentu je kabelová protahovací punčoška.

Představte si, že protáhnete pero 100 m dlouhou chráničkou až k místu, kde v příkopu leží cívka s kabelem, který se má vtáhnout dovnitř. Jak upevníte tlustý a tuhý kabel k peru, které má na konci jen malé očko? Nejsnazší je použít kabelovou punčošku, která je vyrobena z dvojitého nerezového opletení. Opletení je orientováno diagonálně, takže když zatáhnete za konec punčošky, opletení se mírně prodlouží na úkor průměru, který se zmenší, a punčoška kabel pevně sevře. Říkáme proto, že punčoška je samosvorná. Menší velikosti se vyrábějí s háčkem na zaháknutí do očka ve špičce pera, nebo také s poutkem či se závitem. Větší pak už jen s poutkem nebo v kombinaci poutko/závit. Tato koncovka je vždy volně otáčivá a umožňuje tak kabelu, aby si volně našel cestu. 

Za zmínku jistě stojí i speciální protahovací smyčka RUNPOFIX s ochrannou silikonovou špičkou. Určena je pro protahování kabelů opatřených konektory. Ochranná špička se nasadí přes konektor a díky svému konickému tvaru hladce a bez poškození protáhne kabel i s konektorem. Na našem e-shopu nabízíme buď jednotlivé velikosti nebo výhodné sady.

S RUNPOFIX je protahování kabelů s konektory hračkou.

Samosvornost funguje jen v určitém rozmezí průměrů kabelu, takže na průměry kabelů například 4-6 mm potřebujete jednu velikost, na průměry 6-9 mm jinou velikost a na průměry 9-13 mm také jinou velikost. Znamená to, že vybíráte-li si punčošku na určitou práci, musíte dobře znát průměry kabelů, s nimiž chcete pracovat. Na internetu najdete různé tabulky průměrů kabelů v závislosti na počtu žil a druhu izolace. Druhá možnost je, že si koupíte více velikostí, abyste pokryli všechny průměry kabelů například do 40 mm. 

Skvělí parťáci pro kabelové punčošky

Pro bezproblémové protahování kabelů by byly protahovací punčošky k ničemu, pokud k nim nemáte vhodné nástroje pro protahování. V sortimentu RUNPOTEC najdete protahovací pera s patentovanou otáčivou špičkou jako je 3násobně kroucené pero RUNPO 5 s odolností v tahu až 270 kg, protahovací pero ze skelného vlákna POWER REX s praktickým pouzdrem s příslušenstvím, protahovací pruty RUNPOSTICKS ve výhodných sadách nebo robustní nerezové stojany pro průměry trubek 32-100 mm s protahovacími pery ze skelného vlákna a se zdvojeným odvíjecím systémem a také tytéž stojany pro průměry trubek 50-450 mm.

Na našem e-shopu najdete také cenově výhodné sady nástrojů pro protahování a odvíjení, které se vhodně doplňují.

Kde najdete podrobné informace?

Podrobné informace o produktech RUNPOTEC najdete na stránkách www.runpotec.cz. Produkty můžete koupit ve velkoobchodech elektro nebo přímo na našem e-shopu.

Produkty RUNPOTEC, stejně jako produkty dalších renomovaných výrobců v oblasti elektrotechniky, komunikačních a řídicích systémů, vzduchotechniky a kabelů na český a slovenský trh výhradně dodává společnost Elektro-System-Technik s.r.o., Pod Pekárnami 338/12, Praha 9-Vysočany. T: 266 090 711, E: obchod@est-praha.cz, www.est-praha.cz

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář