Neinvazivní regulace hladiny cukru v krvi: Elektromagnetická pole léčí cukrovku u myší

Datum 03.01.2021

Vědci z University of Iowa možná objevili nový bezpečný způsob neinvazivního řízení hladiny cukru v krvi. Vystavení diabetických myší kombinaci statického elektrického a magnetického pole po dobu několika hodin denně normalizuje dva hlavní znaky diabetu typu 2, podle nových zjištění v magazínu Cell Metabolism zveřejněných minulý měsíc.

„Vytvořili jsme dálkové ovládání k léčbě cukrovky,“ říká Calvin Carter, PhD, jeden z hlavních autorů studie. „Vystavení těla elektromagnetickým polím (EMF) po relativně krátkou dobu snižuje hladinu cukru v krvi a normalizuje reakci těla na inzulín. Účinky jsou dlouhodobé a otevírají možnost terapie EMF, která může být aplikována při léčbě cukrovky po celý den nebo během spánku.“

Neočekávaný a překvapivý objev může mít zásadní vliv na způsob léčby diabetu, zejména u pacientů, pro které je současný režim léčby nepohodlný a často i stresující. Nová studie naznačuje, že EMF mění rovnováhu oxidantů a antioxidantů v játrech a zlepšuje reakci těla na inzulín. Tento efekt je zprostředkován malými reaktivními molekulami, které fungují jako „magnetické antény“.

Šťastná náhoda

Prvotní zjištění vzniklo náhodně. Sunny Huangová, Carterova spoluautorka a doktorandka, zabývající se metabolismem a cukrovkou, si potřebovala procvičit odběr krve u myší a měření hladiny cukru v krvi. Carter jí nabídl, že jí půjčí pár myší, které používal ke studiu vlivu EMF na mozek a chování.

„Bylo to opravdu zvláštní, protože tato zvířata mají obvykle vysokou hladinu cukru v krvi a cukrovku 2. typu, ale všechna zvířata vystavená EMF vykazovala normální hladinu cukru v krvi,“ říká Huangová. „Řekla jsem Calvinovi, že se tady děje něco divného.“

Zjištění, že tyto myši měly normální hladinu cukru v krvi po vystavení EMF, bylo ještě podivnější, protože myši měly genetickou modifikaci, která z nich učinila diabetiky.

„To vyvolalo velký zájem o celý tento projekt,“ potvrzuje Calvin Carter. „Hned na začátku jsme si uvědomili, že pokud se tato zjištění budou i nadále opakovat a potvrzovat, mohou mít zásadní dopad na léčbu diabe­tu.“

Další pozorování obstála. Carter a Huangová, ještě ve spolupráci s doktorem Sheffieldem, odborníkem na cukrovku z University of Iowa a také s Dale Abelem, předsedou Ústavu interního lékařství na této univerzitě, zjistili, že kombinovaná bezdrátová aplikace statického magnetického a elektrického pole zmírňuje úroveň hladiny cukru v krvi u tří myší s diabetem typu 2. Tým také ukázal, že vystavení se těmto polím během spánku dokáže zvrátit inzulínovou rezistenci během tří dnů po léčbě. Síla EMF byla přibližně stokrát větší než přirozené elektromagnetické pole Země.

Elektromagnetické pole a redoxní biologie

Elektromagnetické pole je všude; telekomunikace, navigace a mobilní zařízení – všechny je používají ke svému fungování. EMF se také uplatňuje v medicíně, například v MRI a EEG. O tom, jak ovlivňuje biologické procesy je však známo velmi málo. Při hledání stop k pochopení mechanismů, které jsou základem biologických účinků EMF na citlivost hladiny cukru v krvi, si Carter a Huangová prostudovali literaturu ze 70. let, která zkoumala migraci ptáků. Zjistili, že mnoho zvířat vnímá elektromagnetické pole Země a používá jej k orientaci i navigaci.

„Tato literatura poukázala na kvantový biologický jev, kdy EMF mohou interagovat se specifickými molekulami. V našich tělech jsou molekuly, o nichž se předpokládá, že fungují jako malá magnetická anténa, což umožňuje biologickou reakci na EMF,“ říká Carter. „Některé z těchto molekul jsou oxidanty, které jsou studovány v redoxní biologii, oblasti výzkumu, která se zabývá chováním elektronů a reaktivních molekul, co řídí buněčný metabolismus.“

Tým spolupracoval také s doktory Doug-lasem Spitzem a Garym Buettnerem, profesorem radiační onkologie na University of Iowa, a dr. Jasonem Hansenem z Brigham Young University – všichni to jsou mezinárodně uznávaní odborníci na redoxní biologii – aby pomohli prozkoumat působení molekuly oxidantu zvaného superoxid, o kterém je známo, že hraje roli u cukrovky 2. typu. Jejich experimenty naznačují, že EMF mění signalizaci molekul superoxidu, konkrétně v játrech, což vede k prodloužené aktivaci antioxidační reakce k vyvážení redoxní hodnoty těla a odezvy na inzulín.

„Když odstraníme molekuly superoxidu z jater, zcela zablokujeme účinek EMF na hladinu cukru v krvi a na inzulínovou reakci. Důkazy naznačují, že superoxid hraje v tomto procesu důležitou roli,“ dodává Carter.

Testy na lidech

Kromě studií na myších vědci také léčili lidské jaterní buňky pomocí EMF po dobu šesti hodin a prokázali, že náhradní marker pro citlivost na inzulín se významně zlepšil, což naznačuje, že EMF mohou také mít stejný antidiabetický účinek u lidí.

Carter a Huangová jsou velmi nadšení z možnosti využít tyto poznatky také při léčbě pacientů s diabetem 2. typu. Z hlediska bezpečnosti pro lidské zdraví považuje Světová zdravotnická organizace nízkoenergetické EMF za bezproblémové. Studie University of Iowa také nenalezla žádné důkazy o nežádoucích vedlejších účincích u myší.

Tým vědců nyní pracuje s větším pokusným zvířetem, aby zjistil, zda má EMF podobné účinky na zvíře, které má velikost a fyziologii podobnou jako člověk. Rovněž plánují provést studie, aby pochopili redoxní mechanismus, který je základem účinků EMF. Jejich cílem je přejít do klinické studie s pacienty a nabídnout tuto technologii do nové skupiny terapií. Pro uskutečnění tohoto cíle vytvořili Carter, jeho bratr Walter a Huangová s pomocí University of Iowa startupovou společnost s názvem Geminii Health.

„Naším snem je vytvořit novou třídu neinvazivních léků, které na dálku převezmou kontrolu nad buňkami v boji proti chorobám,“ říká Carter.

Součástí multidisciplinárního výzkumného týmu byli také vědci z oddělení radio-logie, neurologie a farmakologie University of Iowa a jejich kolegové z molekulární fyziologie a biofyziky a oddělení fyziky a astronomie na Vanderbiltově univerzitě. Výzkum byl z velké části financován filantropickými dary soukromých dárců společně s Americkou diabetologickou asociací a dalšími americkými institucemi.

Grafika v textu je převzata z portálu Cell Metabolism
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář