Vážný uchazeč o dostavbu Du­kovan, jihokorejská KHNP, se účastní mezinárodního výzkum­ného projektu OECD/NEA ATLAS

Datum 12.06.2021

View of the ATLAS experimental loop.

Jihokorejská společnost KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power Company) se účastní mezinárodního výzkumného projektu OECD/NEA ATLAS, zaměřeného na posuzování a zvyšování bezpečnosti, který vstoupil do třetí fáze. Jižní Korea jako organizátor tohoto společného výzkumu po úspěšné 1. a 2. fázi projektu znovu potvrzuje své vůdčí postavení v oblasti mezinárodní jaderné bezpečnosti.

Do projektu se zapojí celkem 20 organizací z 12 zemí od tradičních jaderných tahounů, jako jsou USA, Francie a Rusko, až po novější aktéry z České republiky, Belgie, Španělska, Švýcarska, Německa, Spojených arabských emirátů a Číny. Zejména Česká republika se do výzkumu a vývoje aktivně zapojuje již od první fáze a prostřednictvím společného výzkumu udržuje silné partnerství s korejskými výzkumnými zařízeními .

V tomto mezinárodním výzkumném projektu jsou data z experimentů probíhajících na zařízení vlastní konstrukce zvaném ATLAS (Advanced Thermal-Hydraulic Test Loop for Accident Simulation, tj. Pokročilý termohydraulický zkušební okruh pro simulaci havárií) předávána do dalších zúčastněných zemí. Výsledky experimentů budou následně analyzovány a současně budou stanoveny metody analýzy.

Třetí fáze projektu potrvá čtyři roky, tedy do roku 2024, a bude zahrnovat i test pasivního systému přívodu vody (PAFS), který byl použit také v reaktoru APR1000. Ten hodlá KHNP využít i v projektu výstavby nového bloku jaderné elektrárny v Dukovanech, a v současné době získává certifikaci EUR. Systém PAFS reaktoru APR1000, jehož vývoj vedla KHNP, je systém s pasivními bezpečnostními prvky, který je poháněn přírodními silami, jako je gravitace, aby dokázal jadernou elektrárnu uchladit  a udržet tak bezpečný stav vypnutí dokonce i v případě nedostupnosti elektrického napájení z vnějšku, jako se to stalo ve Fukušimě. Systém PAFS už byl testován a ověřen v rámci projektu ATLAS. Následovat bude rozsáhlejší testování s cílem poskytnout další ověření.

Takové testy systému PAFS v rámci tohoto mezinárodního společného výzkumného úsilí představují příležitost k prokázání vynikající funkčnosti nového bezpečnostního konceptu i bezpečnosti reaktoru APR1000. Společnost KHNP zde navíc použije vlastní řešení v podobě programu pro analýzu bezpečnosti a chování reaktoru SPACE, které bylo vyvinuto k posouzení bezpečnosti jaderných elektráren. 

„Tento mezinárodní společný výzkumný projekt představuje skvělou příležitost k prokázání naprosté bezpečnosti reaktoru APR1000 společnosti KHNP na základě účasti zahraničních odborníků. Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom vyhráli zakázku na novou jadernou elektrárnu v České republice na základě mimořádné bezpečnosti reaktoru APR1000 prokázané řadou mezinárodních výzkumných projektů,“ uvedl Jae-Hoon Chung, prezident a výkonný ředitel KHNP. 

Zařízení ATLAS, jež je srdcem projektu OECD/NEA ATLAS, je rozsáhlé a světově uznávané pracoviště, které je v provozu od svého vzniku v roce 2007. Jedná se o detailní repliku reaktorového systému, bezpečnostního systému a budovy kontejnmentu simulující různé stanovené scénáře havárií, jako jsou LOCA (ztráta chladicího média) nebo roztržení přívodního potrubí za reálných tlakových a teplotních podmínek. Díky použití elektrického ohřevu namísto uranového jaderného paliva se však zcela eliminuje možnost radiační havárie.

Noah Zyla, foto: archív KHNP

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář