Chraňte své domácí spotřebiče před poškozením bleskem. Řešení nestojí mnoho

Datum 06.07.2021

Foto: Ante Hamersmit

Údery blesku jsou příčinou téměř 7 tisíc pojistných událostí za rok. Jak vyplývá ze statistik pojišťoven, v Česku způsobí ročně majetkové škody za 127 milionů korun. Vedle jiného jsou ohrožené veškeré domácí spotřebiče – od počítačů, televizorů až po zabezpečovací systémy či pračky. Nehledě na škody způsobené ztrátou drahocenných dat v podobě fotek, videí a ostatních souborů. 

Lidé neváhají investovat desítky tisíc do nejnovějších technologií, ale na přepěťovou ochranu za párset korun zapomenou. Přitom i jediný výboj v blízkosti systému elektrického napájení může zničit veškerou domácí elektroniku a způsobit značné finanční škody. 

Hromosvod neochrání před všemi důsledky blesku 

„Možná již máte opatření k ochraně proti blesku a myslíte si, že to stačí. Ano. Hromosvod ochrání váš domov před požárem v důsledku přímého úderu. Nezastaví ale průchod škodlivého nárazového proudu vaším domovem. Přitom i jediná přepěťová ochrana nainstalovaná v hlavní rozvodné skříni ochrání každé elektronické zařízení ve vašem domě. Tato ochrana je navíc jediným zařízením, které může zabránit průchodu vysokých nárazových proudů elektrickým vedením,“ říká Petr Bohušík ze Schneider Electric, specialita na přepěťové ochrany. 

I vzdálený úder blesku může poškodit vaši elektroniku 

Nepodceňujte to. Do země udeří 8 milionů blesků každý den, a přestože pravděpodobnost úderu blesku přímo do vašeho domu je nízká, i jediný výboj v blízkosti systému elektrického napájení může mít dalekosáhlé následky. Desítky tisíc voltů vytvořených úderem blesku mohou být přivedeny napájecím vedením až k vaší citlivé elektronice. Cesta k ochraně vašeho majetku před poškozením bleskem je rychlá, snadná i cenově dostupná. 

Kompletní řešení ochrany proti blesku 

Přepěťová ochrana nainstalovaná v rozvodné skříni ochrání elektronická zařízení ve vašem domě. Přepěťová ochrana je totiž jediným zařízením, které může zabránit průchodu vysokých nárazových proudů elektrickým vedením. Pro ty nejcitlivější spotřebiče doporučujeme prodlužovačky s integrovanou přepěťovou ochranou, které poskytují další úroveň ochrany v těsné blízkosti vašich citlivých zařízení. Tomuto řešení ale musí předcházet ochranavaší instalace umístěná v rozvaděči. 

S požadavkem na dostatečné zabezpečení vašeho domova se obraťte na elektrikáře 

Bezpečnost je vážná věc. Pouze kvalifikovaní elektrikáři umí zabezpečit váš domov a ochránit vaši rodinu i vybavení. „Pokud žijete v oblasti, kde se blesky vyskytují často, místní stavební předpisy a pojištění domácnosti mohou mít zvláštní požadavky na instalaci ochrany proti přepětí. Poraďte se se svým elektrikářem a zástupcem pojišťovny, abyste zjistili, zda váš domov potřebuje přepěťové ochrany,“ radí Petr Bohušík ze Schneider Electric. 

Schneider Electric nepřetržitě a úzce spolupracuje se zkušenými elektrikáři. Školíme odborníky na elektroinstalace a neustále je informujeme o nových produktech a předpisech. Elektrikáři jsou kvalifikovaní odborníci – znají normy, předpisy, správné postupy a jsou těmi nejlepšími, kdo vám pomůže zajistit elektrickou bezpečnost vašeho domova. Ať už jsou vaše elektroinstalační požadavky jakékoli, spolehněte se na svého elektrikáře a zeptejte se ho na řešení Schneider Electric. 

Jan Bazala

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář