David proti Goliášovi: Porovnání sil na Ukrajině

Datum 24.02.2022

Foto: Pixabay

Podobné srovnání dvou biblických postav má válka dvou zemí, kterou dnes zahájilo Rusko svou invazí na Ukrajinu. Asi není třeba objasňovat, kdo je v roli Davida a kdo v roli Goliáše.

Tady je vojenské srovnání obou zemí v současném konfliktu

Rusko se řadí mezí největší světové vojenské velmoci a proti Ukrajině má suverénní převahu jak na souši, tak i ve vzduchu a na moři. Početně větší Rusko má také podstatně větší armádu. Roční vojenský rozpočet Ruska je 150 miliard dolarů oproti ukrajinskému rozpočtu ve výši necelých 12 miliard dolarů. Od toho se také odvíjejí počty vojenského vybavení obou zemí.

Na souši není však rovnováha tak rozdílná. Ruská armáda má v invazi v současné době nasazeno 280 000 vojáků, zatímco ukrajinská 125 600. Ukrajina má ale také 900 000 příslušníků záloh – těch, kteří v posledních pěti letech absolvovali vojenský výcvik. Rusové jich však mají dva miliony.

Ačkoli jsou oba tyto poměry přibližně 2,2:1, Rusové jsou na tom mnohem lépe, pokud jde o vybavení. Mají více než třikrát více dělostřelectva, šestkrát více tanků (na straně Ukrajiny je jich dva tisíce a na straně Ruska přes 13 tisíc) a téměř sedmkrát více obrněných vozidel než Ukrajinci.

Největší nerovnováha je na moři, kde má Rusko desetkrát více příslušníků námořnictva. A navíc mu už patří celý Krym, což je pro Rusy strategické území, jehož obsazením a přičleněním k Rusku si už před osmi lety vytvořili ideální prostor pro snadný vojenský přístup při plánování na plnohodnotný vojenský útok na Ukrajinu. Ruské námořnictvo provozuje 74 válečných lodí a 51 ponorek, zatímco Ukrajina má dvě válečné lodě.

Ve vzduchu je situace podobná: Rusko disponuje desetkrát větším počtem bojových letounů a vrtulníků. Ukrajinci mají více než 400 odpalovacích zařízení raket země-vzduch, které mohou cílit na letadla – i když je to stále jen desetina počtu, kterým disponuje Rusko.

Rusko má také silnou převahu v oblasti zbraní dlouhého doletu, neboť vlastní více než 500 pozemních odpalovacích zařízení balistických raket.

Vojenská pomoc Ukrajině

Západní země sice v posledních dnech zvýšily dodávky zbraní na Ukrajinu, ale Kyjev tvrdí, že potřebuje mnohem více k odražení ruské armády. Spojené státy vyloučily, že by na Ukrajinu vyslaly americké vojáky, kteří by tam bojovali, čemuž se nelze divit. Obě země mají nejvíce atomových zbraní na světě a kdyby se otevřený vojenský konflikt mezi těmito dvěmi mocnostmi rozrostl a došlo by na jaderné řešení, byla by to katastrofa pro celou planetu.

Od roku 2014 – po obsazení Krymu – poskytly Spojené státy vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě více než 2,5 miliardy dolarů, včetně protitankových střel Javelin, pobřežních hlídkových člunů, vozidel Humvee, odstřelovacích pušek, průzkumných dronů, radarových systémů, zařízení pro noční vidění a rádiového vybavení. Další dodávky by mohly zahrnovat už v boji odzkoušené protiletadlové střely Stinger, ruční zbraně a čluny.

Turecko prodalo Kyjevu několik bezpilotních letounů Bayraktar TB2, které nasadilo proti Ruskem podporovaným separatistům na východě Ukrajiny. Británie minulý měsíc dodala Ukrajině údajně 2 000 protitankových raket krátkého dosahu a vyslala britské specialisty, aby poskytli výcvik. Poskytla rovněž obrněná vozidla Saxon.

Estonsko uvedlo, že posílá protipancéřové střely Javelin, a Lotyšsko a Litva poskytují také střely Stinger. Německo vyloučilo dodávky zbraní na Ukrajinu, ale spolufinancuje polní nemocnici za 6 milionů dolarů a poskytuje výcvik.

Česká republika uvedla, že plánuje Ukrajině darovat dělostřeleckou munici. Kromě toho u nás startují dobročinné sbírky pro Ukrajinu. V plánu máme také pomáhat ukrajinským uprchlíkům. Česká republika je vedle Polska a Slovenska jednou ze tří zemí, kam by se podle předpokladů uchýlili nejčastěji.

René Pajurek
zdroj: SkyNews, NDTV

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář