Ukrajina využívá Clearview AI k rozpoznávání obličejů ruských vojáků

Datum 20.04.2022

Foto: Unsplash

Ukrajinská armáda používá umělou inteligenci pro rozpoznávání obličejů k identifikaci padlých ruských vojáků a následnému kontaktování jejich nejbližších příbuzných. Podle nové zprávy deníku The Washington Post Ukrajina od února, kdy Putin nařídil do této země invazi, použila tuto technologii k analýze tváří více než 8 600 zemřelých nebo zajatých ruských vojáků.

Tyto skeny byly použity k identifikaci a kontaktování rodin 582 osob – což je poněkud chmurný úkol, který připadá IT oddělení ukrajinské armády. Ta se sice skládá z dobrovolníků, ale je řízena přímo ukrajinskou vládou. Některá oznámení o úmrtí dokonce obsahují fotografie dotyčného zesnulého vojáka.

Tato umělá inteligence pro rozpoznávání obličejů je dílem americké softwarové společnosti Clearview AI, která se již dříve dostala na titulní stránky novin kvůli hrozbě, že fakticky ukončí anonymitu, tak jak ji známe. Stejnojmenná aplikace společnosti funguje tak, že porovnává skeny obličeje s obrovskou databází tvořenou fotografiemi ze sociálních médií, digitálních peněženek a dalších webových stránek a mobilních aplikací. Tyto fotografie jsou propojeny s dalšími údaji, které mimo jiné odhalují, kde cílový člověk žil, pracoval, nakupoval nebo cestoval.

Ačkoli se neříká, že Clearview AI existuje pro nějaký konkrétní účel, nejvíce ji využívají stovky orgánů činných v trestním řízení, které aplikaci používají mnoha (a někdy znepokojivými) způsoby, od pomoci při krádežích identity nebo případech dětské pornografie až po identifikaci aktivistů na protestech.

Využití technologie Clearview AI ve válce je však celkem novinkou. Znalci této problematiky se zřejmě rozcházejí v názoru, zda výsledné škody stojí za výhody, které nabízí. Někteří tvrdí, že oznámení o úmrtí na základě rozpoznávání obličeje pomáhají odstranit kouřovou clonu, která ruským občanům brání plně si uvědomit, co se na Ukrajině děje. Jiní zase mají názor, že takovéto zaměření na rodiny vojáků by mohlo představovat psychologickou válku a vytvořit nebezpečný precedens pro budoucí vojenské konflikty. Jiní odborníci se obávají, že jakákoli chybná identifikace by mohla vést k tomu, že nesprávné rodině bude sděleno, že jejich blízký zemřel ve válce. Takové chyby se už ale stávaly i dříve.

Šéf společnosti Clearview AI Hoan Ton-That ale tvrdí, že válečné rozpoznávání obličejů má více výhod než nevýhod (i když jeho obhajoba není bezprostředně motivována penězi, protože přístup k aplikaci poskytnutý Ukrajině byl zřejmě bezplatný). Ton-That řekl deníku The Washington Post, že tato technologie by mohla pomoci odradit ruské síly od páchání dalších válečných zločinů, když nyní hrozí, že vojáci budou osobně identifikováni. Pokud však něco napovídá historie předchozích ruských válečných zločinů, je nepravděpodobné, že by software pro rozpoznávání obličejů takto pomohl.

Richard Pappen,
Zdroj: Washington Post

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář