Ukrajina vyvinula “neviditelný plášť” ke skrytí svých vojáků před útoky ruských dronů

Datum 08.10.2023

Plášť obsahuje nanočástice včetně grafenu, které jsou navrženy tak, aby pohlcovaly a stínily tepelné stopy a umožnily vojákům splynout s okolní vegetací a budovami Foto: Spets Techno Export

Válka je často akcelerátorem různých vynálezů či převratných objevů ve snaze minimalizovat ztráty svých vojáků na bojišti. Nejnovějším příkladem je nový “neviditelný plášť”, který vyvinul ukrajinský materiálový vědec, aby pomohl ochránit Ukrajince před ruskými drony. Nový plášť nazvaný “Phantom Skin” vyvinul obyvatel města Buča v reakci na masakr ruských sil v tomto městě, jak uvádí server inews.

Ten využil své desetileté zkušenosti vědce v oblasti materiálů, aby našel způsob své odplaty za zabití svých sousedů a přátel. Výsledkem jeho snahy je vývoj neobvyklého pláště neviditelnosti, který se nyní používá ke skrytí ukrajinských vojáků před senzory ruských bezpilotních dronů. Tento nový plášť je údajně již na ukrajinské frontě a pomáhá maskovat tepelné stopy jak samotných vojáků, tak i vojenské techniky.

Plášť je vyroben z černého měkčeného materiálu, jehož vnější struktura je přirovnávána k tábornické plachtě. Obsahuje nanotechnologické sloučeniny, včetně grafenu, který má vlastnosti, jež mohou maskovat tepelné stopy. Plášť dokáže zabránit vyzařování tepelných signálů lidmi nebo vojenskou technikou, čímž je učiní neviditelnými pro infračervené senzory. Vojáci tak mohou účinně zmizet před senzory na obávaných kvadrokoptérách, které obě strany konfliktu využívají k nepřetržitému monitorování nepřátelských frontových linií a zákopů, ke shazování munice nebo přivolávání dělostřeleckých úderů.

Vývoj nebyl levný, takže vědci musela pomoct i ukrajinská státní vojenská technologická společnost Spets Techno Expert (STE). Ukrajina však není jediná, která se může pochlubit s pláštěm neviditelnosti. Ruská akademie obranného výzkumu letos v létě představila vlastní termální maskovací oděv, který podle ní mohou používat odstřelovači a vojáci operující na Ukrajině, i když není jasné, zda se výrobek dostal na frontu. Na podobných technologiích pracují také Spojené státy, Švýcarsko a Indie.

Ale v případě ukrajinského pláště neviditelnosti platí totéž co pro jiné vojenské technologie pokud jde o prodejní argument: vystavení reálným bojovým podmínkám, v nichž je Phantom Skin použita. Konkurenční výrobky tyto reference zatím ještě nemají.

Petr Svoboda
zdroj: iNews

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář