Šéf Intelu: Do roku 2030 budou mít čipy bilion tranzistorů

Datum 27.08.2022

Šéf společnosti Intel Pat Gelsinger. Foto: Intel

Na konferenci HotChips 34, která se konala tento týden, představil šéf společnosti Intel Pat Gelsinger vizi své společnosti do budoucna a jejím základním kamenem je systém kombinující více čipů. Zmínil se také o připravovaných procesorech Meteor Lake.

Gelsinger podrobně popsal své úvahy o budoucnosti polovodičového průmysly jako celku. Jedním z klíčových rysů podle něj je, že umožní Moorovu zákonu (ten platí od roku 1965) fungovat i v tomto desetiletí. Myslí si, že do roku 2030 umožní desetinásobné zvýšení hustoty tranzistorů, což je bilion tranzistorů na čipu.

Desetijádrové čipy M2 konkurenční společnosti Apple, která ve svých počítačích dříve používala právě čipy od Intelu, mají 20 miliard tranzistorů. Nejnovější procesor Alder Lake od Intelu má podle vyjádření společnosti 100 miliard tranzistorů.

“Dnes je na jednm čipu asi 100 miliard tranzistorů a my vidíme jasnou cestu k tomu, abychom se do konce desetiletí dostali na bilion tranzistorů,” řekl Gelsinger a dodal: “S tranzistory Ribbon FET máme zásadní novou strukturu tranzistoru, do které se právě dostáváme a o které jsme přesvědčeni, že se bude rozšiřovat až do konce desetiletí.”

Ribbon FET je verze tranzistorové architektury GAA (Gate-All-Around) společnosti Intel, kde materiál hradla zcela obepíná vodivý kanál.. Foto: Intel

Intel už v minulosti poukazoval na to, že mnohem přesnější hodnotou je MTr/mm², tedy počet milionů tranzistorů na milimetr čtvereční. Před třemi lety se Intel pochlubil novým FPGA čipem Stratix 10 GX 10M, který je totiž tvořen rekordním počtem tranzistorů – celkem 43,2 miliardy s hustotou 31 MTr/mm².

Jen za připomenutí stojí, že první procesory Pentium, které ke konci minulého století nahradily číselné řady 286, 386 a 486 používaly 800 nm (neboli 0,8 µm) tranzistory. Těch bylo na jednom procesoru umístěno něco přes 3 milióny. První procesor 4004 od Intelu uvedený na trh v roce 1971 se na tehdejší dobu “pyšnil” 2.250 tranzistory s hustotou 188 tranzistorů na mm². Ty jste je ještě mohli spatřit pod obyčejnou lupou.

Milan Matějíček
zdroj: Hot Chips

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář