V Turecku s jejich slábnoucí měnou raketově roste cena energií

Datum 02.09.2022

Foto: Pexels

Turci doplácejí na populistickou politiku jejich vlády plošným rozdáváním peněz z turecké centrální banky. Turecká lira na to viditelně doplácí a její hodnota vůči světovým měnám neustále klesá. I nás včetně Evropy samozřejmě trápí vysoké ceny za energie. Energetická krize v Turecku, byť má lepší vztahy s Ruskem než Evropa, je však podstatně horší. Tamním domácnostem se jen letos cena zemního plynu zvýšila o 174 procent. Vliv na to má, kromě růstu globálních cen energií, právě neustále oslabující domácí měna – lira, která jen za posledních pět let ztratila vůči dolaru více než osmdesát procent své hodnoty.

Zdroj: Google Finance

Státní dovozce energie Botas uvedl, že opět zvýšil cenu zemního plynu pro domácnosti o dalších 20 %, pro malé a střední průmyslové odběratele o 47,6 % a pro velké průmyslové odběratele o 50,8 %. Cena plynu používaného pro výrobu elektřiny byla zvýšena o padesát procent, uvedl Botas ve své zprávě.

Ceny plynu pro malé a střední průmyslové podniky vzrostly o 277 % a pro velké průmyslové podniky o 379 %. Stát stále dotuje více než 80 % cen zemního plynu pro domácnosti, uvedla včera pro agenturu Reuters společnost BOTAS. Tlak na pokles hodnoty turecké liry tak bude pravděpodobně stále pokračovat a s ním stále dražší a dražší dovozy všeho, nejen energií.

Pro českého turistu, který si brzy za jednu korunu koupí jednu tureckou liru (před pěti lety byl kurz liry k naší měně 1:6), je a bude dovolená v Turecku cenově velmi atraktivní. Člověku žijícího a pracujícího v Turecku však životní úroveň bude, díky nezodpovědnému vládnímu schodkovému hospodaření, neustále klesat.

Milan Matějíček
zdroj: Reuters

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (2)

  1. Když se podívám na EU, tak zde neni žádný rozdíl, ani v populismu, ani v cenách energií. Za rok z občanů EU budou stejní žebráci jako z Turků.

  2. Tak jestli to čtu správně, tak jim to pořád zrdažilo míň než nám a to my máme totálně asociální vládu.

Napsat komentář