Čínská vesmírná stanice dosáhla 100% regenerace kyslíku na oběžné dráze

Datum 15.04.2023

Ilustrace vesmírné stanice Tiangong. Ilustrace: CMSA

Čínská vesmírná stanice údajně dokáže zcela regenerovat zásoby kyslíku ve své vesmírné stanici, kterou v současné době obsluhuje posádka lodi Shenzhou-15. Podle včerejší zprávy CGTN (China Global Television Network) si stanice na oběžné dráze dokáže vyrobit veškerý kyslík sama.

“V současné době je šest systémů ve stabilním provozu, přičemž 100 % zdrojů kyslíku je regenerováno a 95 % zdrojů vody recyklováno,” uvedl Bian Qiang, ředitel úřadu pro kontrolu životního prostředí a inženýrství podpory života spadajícího pod Čínské středisko astronautů a dodal “Díky tomu se množství zásob ze země sníží o šest tun ročně”.

To by mohlo být významným krokem v podpoře života pilotovaných kosmických lodí, které přecházejí od drahého “doplňování” k “regeneraci”. Celý regenerační systém má šest subsystémů pro různé operace, jako je vytváření kyslíku, odstraňování oxidu uhličitého a vytváření vody z oxidu uhličitého a vodíku. Bian tvrdí, že technologie systému patří k nejlepším na světě, a díky tomu se potřeba pozemních zásob snižuje o šest tun ročně.

Čína chce ke své vesmírné stanici Tiangong přidat ještě jeden orbitální modul. Tento modul se připojí ke třem dalším, které se již nacházejí na nízké oběžné dráze Země. Tím se vesmírná stanice ve tvaru písmene T (uvodní obrázek) změní v kříž.

Podle zpráv je nový víceúčelový modul vybaven šesti dokovacími porty, což mu umožní připojit více kosmických lodí. Rozšíření může pomoci čínským plánům na vysílání návštěvníků na její vesmírnou stanici. V říjnu loňského roku Čína vypustila na nízkou oběžnou dráhu Země třetí a poslední modul své vesmírné stanice Tiangong.

Milan Matějíček
zdroj: CGTN

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář