Další požár automobilů na nákladní lodi

Datum 28.07.2023

Foto: Nizozemská pobřežní stráž

Je to necelého půl roku, kdy v Atlantském oceánu vzplála loď vezoucí automobily převážně z holdingu Volkswagen. Další požár automobilů se rozhořel na nákladní lodi Fremantle u nizozemského pobřeží v úterý. Na lodi se nachází téměř 500 elektromobilů, uvedla společnost K Line, která se zabývá pronájmem lodí.

Požár na lodi Fremantle Highway registrované v Panamě měl za následek smrt indického člena posádky a zranění dalších sedmi osob, které skočily přes palubu, aby unikly plamenům. Na palubě bylo 3 783 vozidel, včetně 498 bateriových elektromobilů, uvedl tokijský mluvčí společnosti K Line, která si plavidlo pronajala.

Odmítl však sdělit cokoli o značkách automobilů, včetně toho, zda mezi nimi byly i vozy japonských výrobců. Společnosti BMW a Mercedes-Benz uvedly, že mají na lodi také své automobily, což jistě nepotěší jejich zákazníky, kteří na dodání vozu čekají často osm měsíců. Každá tato značka má mít na lodi kolem 300 automobilů. Podle pobřežní stráže je 199 metrů dlouhá loď, jež stále hoří, unášena asi 17 km od nejsevernějšího nizozemského pobřeží. Byla na cestě z Německa do Egypta.

Nizozemská pobřežní stráž včera na svých internetových stránkách uvedla, že příčina požáru není známa, ale na záznamu zveřejněném nizozemskou televizní stanicí RTL je slyšet, jak záchranář říká, že “požár vznikl v baterii elektromobilu”. Vozidla s lithium-iontovými bateriemi hoří rychleji a déle než auta se spalovacími motory.

Petr Svoboda
zdroj: Reuters

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (2)

  1. ještě stále sei neuvědomují , že elektromobily ničí životní prostředí nejvíce ??? Ničením těžnou potřebných nerostných surovin např. lithium, mědˇatd. , pak samovznícení , které se nedá normálně hasit. Co když se vznítí elektroautomobil ve společných prostorech bytového domu??? To nidko nedomyslel. Zastavit tuto nehohoráznost a taky zastavit a nepouštět na moře ty obrovské hnusné výletní lodě které znečištˇují moře , stačí když po moři plují nákladní !! Ničí se pralesy a pak se diví, že se zeměkoule otepluje , vždytˇje to lidskou blbostí!!!

Napsat komentář