Éra pokročilé jaderné energetiky přichází do USA s prvním reaktorem AP1000 v komerčním provozu v elektrárně Vogtle

Datum 03.08.2023

Foto: Georgia Power

V elektrárně Vogtle provozované společností Southern Nuclear byl v pondělí 30. července 2023 zahájen komerční provoz prvního pokročilého jaderného reaktoru Westinghouse AP1000® Generace III+ v USA. Společnost Westinghouse blahopřeje týmu společností Southern, Georgia Power a partnerům projektu k dosažení spuštění komerčního provozu třetího bloku.

Tento historický úspěch znamená začátek nové éry čisté a cenově dostupné elektřiny z jaderných elektráren v Americe, které využívají nejpokročilejší technologii jaderných reaktorů, která je dnes na trhu k dispozici. Reaktory AP1000 v elektrárně Vogtle jsou prvními novými stavbami jaderných elektráren v USA za posledních více než 30 let.

Čtvrtý blok je nyní v procesu přípravy pro první zavezení paliva poté, co byly v květnu v rekordním čase dokončeny horké funkční zkoušky. Komerční provoz se očekává v posledním čtvrtletí letošního roku nebo na začátku roku příštího.

„V Americe můžeme vyrábět novou jadernou energii a musíme v tom pokračovat,” řekl Patrick Fragman, prezident a generální ředitel společnosti Westinghouse. „Získané poznatky a zkušenosti z těchto životně důležitých bloků v elektrárně Vogtle, stejně jako kompetence a schopnosti, které jsme vybudovali s našim dodavatelským řetězcem, dobře připravují společnost Westinghouse na další výstavbu nových jaderných bloků, které pomohou dosáhnout našich cílů v oblasti změny klimatu a energetické bezpečnosti.”

Osvědčená technologie AP1000 společnosti Westinghouse, využívající modulární konstrukci a konstrukční metody, nabízí skutečné výhody provozních zkušeností s globální flotilou a vyspělým dodavatelským řetězcem. Ke konci tohoto desetiletí bude po celém světě v provozu 12 reaktorů AP1000. Tyto faktory výrazně zlepšují ekonomiku a zmírňují rizika při dodržování harmonogramu pro budoucí zákazníky, a to jak v USA, tak v zámoří. Tým Vogtle prokázal na čtvrtém bloku významnou efektivitu s využitím zkušeností získaných během výstavby třetího bloku. 

„Jsme vděční společnosti Southern Company za důvěru, kterou během této cesty vložila do společnosti Westinghouse a naší technologie,” řekl  Patrick Fragman. „Děkuji všem, kteří přispěli k úspěšnému dokončení výstavby bloků Vogtle, včetně desítek tisíc řemeslníků, technického a řídícího personálu.”

Bloky AP1000 v elektrárně Vogtle, která se nachází nedaleko Waynesboro ve státě Georgia, jsou tlakovodní reaktory Generace III+ s plně pasivními bezpečnostními systémy, modulárním konstrukčním designem a nejmenšími rozměry na MWe na trhu. Čtyři bloky AP1000 se v současnosti nacházejí v Číně, kde stanovují rekordy v provozním výkonu a dalších šest reaktorů je ve výstavbě. Polsko si nedávno vybralo reaktor AP1000 pro svůj program jaderné energetiky; Ukrajina se pevně zavázala k výstavbě devíti bloků AP1000 a společnost Westinghouse v červnu oznámila, že Bulharsko postaví blok AP1000 v jaderné elektrárně Kozloduj. Naše technologie je zvažována i v řadě dalších lokalit ve střední a východní Evropě, ve Spojeném království, v Indii a ve Spojených státech.

Petr Žilinský

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář