Za dva měsíce má odstartovat sonda k asteroidu Psyche

Datum 05.08.2023

Kosmická sonda NASA Psyche v zařízení Astrotech Space Operations poblíž Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Foto: NASA/Frank Michaux

Kosmická sonda NASA k asteroidu Psyche se blíží ke konci své montážní a testovací fáze. Přípravy na start se uskuteční 5. října. To jestli v říjnu skutečně odstartuje však stále není jisté. Mise sondy, jejímž cílem je zkoumat těleso bohaté na kovy v pásu asteroidů, měla totiž původně odstartovat v říjnu 2022, ale byla odložena kvůli problémům s letovým softwarem sondy.

Tento software je však již zcela otestován a nyní byl i nainstalován do systémů sondy Psyche. Následně proběhne instalace a testování solárních panelů Psyche, po kterém bude následovat nakládka pohonných hmot a integrace nosné rakety.

Zdroj: NASA

“Nyní se soustředíme na bezpečné dokončení závěrečných mechanických úprav kosmické lodi a přípravu týmu na provoz,” řekl Henry Stone, vedoucí projektu Psyche v Laboratoři tryskového pohonu NASA v jižní Kalifornii. “Tým provádí četná školení, abychom byli připraveni a připraveni. Je to velmi náročné období, ale všichni jsou velmi vzrušení a těší se na start.”

Raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX vynese sondu Psyche ze startovacího komplexu 39A v Kennedyho vesmírném středisku NASA na Floridě. Cesta dlouhá 4 miliardy km bude sondě trvat přibližně 6 let. Pokud vše půjde podle plánu, Psyche zachytí asteroid Psyche a vstoupí na jeho oběžnou dráhu, kde bude součásti 26 měsíců trvající vědecké mise.

Planetka Psyche měří v nejširším místě přibližně 279 km a toto vesmírné těleso bohaté na kovy vedlo vědce k domněnce, že se může jednat o roztříštěné jádro planetesimály, které může sloužit jako stavební kámen nové planety.

V průběhu 26 měsíců bude sonda Psyche shromažďovat obrazová data a další měření z planetky, aby vědci mohli sestavit úplnější historickou představu o tomto nebeském tělese a také přesnější údaje o jeho kovovém složení, které možná odpoví na otázky týkající se vlastního planetárního jádra Země.

Petr Svoboda
zdroj: Space.com

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář