Ruská kosmonautika se potýká s neúspěchy. Luna 25 narazila do Měsíce

Datum 20.08.2023

Foto: NASA

Z tzv. nestandardní situace ohledně přistání ruské rakety Luna 25 na Měsíci, o které v minulých dnech informovala světová média čerpající většinou z agentury TASS, je situace nyní poněkud jasnější. Ruská státní vesmírná společnost Roskosmos uvedla, že ztratila kontakt s lodí krátce poté, co došlo k problému při sobotním navedení lodi na oběžnou dráhu před přistáním.

První ruská mise na Měsíc po 47 letech selhala poté, co se její kosmická loď ztratila kontrolu a narazila do Měsíce. Právě teď o tom informoval Reuters.

Neúspěch prestižní mise podtrhuje úpadek ruské vesmírné moci od dob slávy studené války, kdy Moskva jako první vypustila v roce 1957 družici na oběžnou dráhu Země – Sputnik 1, která tehdy velmi znervózněla vládu Spojených státu. To byl ostatně mimo jiné i záměr tehdejšího ruského politbyra.

Od mise Luna-24 v roce 1976, kdy v Kremlu vládl Leonid Brežněv, se Rusko o let na Měsíc nepokusilo. Luna-25 měla podle ruských představitelů provést měkké přistání na jižním pólu Měsíce 21. srpna, což se však nezdařilo. Kreml se chtěl právě v tento den pochlubit alespoň dobrými výsledky v ruské kosmonautice, když invaze na Ukrajinu očividně nejde podle jeho plánu. Výsledkem ale potěšený rovněž nebude.

I Měsíc mají kromě Ruska zájem také Spojené státy, Čína a Indie jejíž sonda Chandrayaan-3 má tento týden přistát na jižním pólu Měsíce.

Petr Svoboda
zdroj: Reuters

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář