Odstartovala první ruská mise na Měsíc od roku 1976

Datum 11.08.2023

Luna-25 při startu. Foto: Roscosmos TV/ YouTube

Včera odstartovala z kosmodromu Vostočnyj ve východní části Ruska první ruská mise na Měsíc. Podle zprávy agentury Reuters Roskosmos uvedl, že jeho kosmická loď nyní poletí k Měsíci pět dní. Jakmile tam však bude, nepřistane okamžitě, ale rozhodne se strávit pět až sedm dní na oběžné dráze Měsíce, než se pokusí přistát na jednom ze tří možných míst poblíž pólu.

Luna-25 je prvním lunárním modulem od roku 1976 a na Měsíc se vydala na palubě rakety Sojuz. Sestrojili ji ruští vědci, aby provedli měkké přistání na jižním pólu Měsíce v naději, že najdou led, který lze přeměnit na vodu, kyslík a raketové palivo. Luna-25 o hmotnosti 1,8 tuny a s 31 kg vědeckého vybavení bude pomocí lopatky odebírat vzorky hornin z hloubky až 15 cm a testovat přítomnost zmrzlé vody, která by mohla podporovat lidský život.

Přistávací modul je dílem ruské kosmické společnosti NPO Lavočkina, která vydala prohlášení, v němž uvádí, že “jako první na světě se plánuje provedení měkkého přistání na povrchu Měsíce v oblasti jižního pólu a provedení studie měsíční půdy na přítomnost ledu v místě přistání.”

“Měsíc je sedmým kontinentem Země, takže jsme jednoduše ‘odsouzeni’ k tomu, abychom ho zkrotili,” řekl Lev Zelený, výzkumník v oblasti vesmíru z Ruské akademie věd.

Start, původně plánovaný na říjen 2021, byl odložen o téměř dva roky. Evropská kosmická agentura plánovala testovat navigační kameru Pilot-D připojením k Luně-25, ale po napadení Ukrajiny Ruskem v únoru loňského roku s projektem přerušila spolupráci, uvedla agentura Reuters.

Petr Dvořák
zdroj: Reuters

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář