NASA hledá dobrovolníky pro roční pobyt v 3D tištěném habitatu Mars Dune Alpha

Datum 02.03.2024

Obydlí CHAPEA o rozloze 160 metrů čtverečních je rozděleno do čtyř individuálních prostor pro každého ze čtyř členů posádky. Foto: NASA/Bill Stafford

Uzávěrka přihlášek pro pozemskou simulaci pobytu na Marsu je už za měsíc. Jako lokaci zvolila NASA místo nacházející se popblíž Johnsonova vesmírného střediska v Houstonu v Texasu. Právě tato lokace vzhledově připomíná drsné a izolované podmínky možné budoucí marťanské základny. NASA tímto náborem hledá odvážné dobrovolníky, kteří by se připojili k její druhé roční simulované misi na Mars, která začne na jaře 2025.

NASA chce vyslat lidi na Mars v roce 2030 a právě mise s názvem CHAPEA 2 (Crew Health and Performance Exploration Analog) je součástí tří pozemních experimentů, jejichž cílem je studovat dopady života a práce na Rudé planetě. V této druhé misi budou rovněž čtyři vybraní členové posádky žít v 3D tištěném habitatu Mars Dune Alpha v Johnsonově vesmírném středisku NASA v Houstonu. Všechny tři mise CHAPEA jsou součástí programu NASA Artemis, jehož cílem je vytvořit udržitelnou přítomnost na Měsíci a připravit půdu pro lidský průzkum Marsu.

První myšlenka života v uzavřeném prostředí se realizovala již na počátku 90. let v Arizoně. Projekt financovaný texaským miliardářem se jmenoval Biosféra 2. Týmy vědců se tu měly střídat v dvouletých cyklech, kdy měly za úkol přežívat uvnitř uzavřených kupolí. Časového cíle dvou let se však docílit nepodařilo. Již po půl roce se z týmu dočasných obyvatel začala ozývat hlášení o značných potížích. Dnes rozsáhlý objekt Biosféry 2 využívá Univerzita v Arizoně jako výzkumnou laboratoř pro testování změn klimatu.

Biosféra 2 se nachází ve městě Oracle v Arizoně. Foto: René Pajurek

Hlavní činnosti posádky během této pozemské simulované mise na Mars mohou sestávat ze simulovaných výstupů do vesmíru včetně virtuální reality, komunikace, pěstování plodin, přípravy a konzumace jídla, cvičení, hygienických činností, údržby, osobního volna, vědecké práce a spánku.

Přihlásit se kromě Američanů mohou i rezidenti žijící v USA. Přihlášky je možné podávat do 2. dubna 2024 na webových stránkách CHAPEA. Uchazeči musí projít přísnou prověrkou, včetně lékařského a psychologického vyšetření, pohovorů a školení. V samotné přihlášce jsou velmi konkrétní otázky týkajícího se zdraví potenciálních účastníků projektu.

NASA doufá, že mise CHAPEA přinesou cenné poznatky o lidských faktorech a technologiích potřebných pro budoucí expedice na Mars. První mise CHAPEA, která odstartovala v srpnu 2023, právě probíhá a třetí je plánována na rok 2026.

René Pajurek
zdroj: NASA

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

Napsat komentář