iPhone 12 vyzařuje o 44 % více než je norma EU

Datum 14.09.2023

Foto: Adrien, Unsplash

Zbytečné zděšení pro některé majitelé telefonů od Apple vzbudila včerejší zpráva francouzských regulačních úřadů o okamžitém zastavení prodejů iPhone 12 ve všech jeho kategoriích (Pro nebo Mini). Hned na úvod ale musíme říct, že to není tak děsivé jak to vypadá.

Francouzský ministr pro digitální technologie uvedl, že úroveň záření iPhonu 12 je stále mnohem nižší než úrovně, které by podle vědeckých studií mohly uživatelům škodit, a sama agentura uznává, že její testy neodrážejí typické používání telefonu.

“Limity záření jsou stanoveny ‘hluboko pod úrovní, při níž dochází k poškození zdraví’, a proto je nepravděpodobné, že by toto malé zvýšení nad limit mělo nějaké zdravotní následky,” uvedl Malcolm Sperrin, ředitel lékařské fyziky v britské nemocnici Royal Berkshire.

Abychom byli trochu konkrétnější: Agentura nedávno otestovala 141 mobilních telefonů a zjistila, že když se iPhone 12 drží v ruce nebo nosí v kapse, jeho úroveň absorpce elektromagnetické energie je 5,74 wattu na kilogram, což je více než norma EU 4 watty na kilogram. Vyjádřeno v procentech je to o 44 % více, než jsou normy Evropské unie. Na základě tohoto zjištění nařídily francouzské regulační orgány společnosti Apple zastavit prodej iPhonu 12.

Společnost tato zjištění zpochybnila a uvedla, že zařízení je v souladu s předpisy. Tato americká technologická firma nemá ve Francii zřejmě ustláno na růžích. V roce 2020 totiž Francie přikázala Applu zaplatit pokutu ve výši 1,1 miliardy eur za využívání monopolních praktik v maloobchodu. V tomto novém případě ani zcela jasné, proč telefon, který byl uveden na trh také koncem roku 2020, právě teď naráží na tyto regulace.

Společnost Apple uvedla, že iPhone 12 byl certifikován několika mezinárodními orgány a splňuje všechny platné předpisy a normy pro vyzařování na celém světě. Americká technologická společnost uvedla, že francouzské agentuře poskytla několik laboratorních výsledků provedených jak společností, tak laboratořemi třetích stran, které prokazují shodu telefonu. Jen tak na okraj, první chytrý telefon uvedl Apple v roce 2007.

Oddělení Světové zdravotnické organizace pro výzkum rakoviny označilo mobilní telefony za “možné” karcinogeny, čímž je zařadilo do stejné kategorie jako kávu, výpary z dieselových motorů a pesticid DDT. Záření produkované mobilními telefony nemůže přímo poškozovat DNA a liší se od silnějších typů záření, jako jsou rentgenové paprsky nebo ultrafialové světlo. Nicméně, přestože se mobilní telefony používají již řadu let, studie z britské nemocnice Royal Hallamshire Hospital neprokázaly jasnou souvislost s nepříznivými zdravotními účinky, jako jsou rakovina, bolesti hlavy a kognitivní funkce.

Petr Dvořák
zdroj: AP News

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář